Preminuo časni brat Stjepan Dilber, promicatelj misija

Objavljeno: 6. prosinca 2021.

Dana 4. prosinca 2021., blago je u Gospodinu preminuo isusovac časni brat Stjepan Dilber, poznati promicatelj misija i dugogodišnji voditelj Misijskog ureda Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

Br. Stjepan Dilber rodio se 24. rujna 1939. god. u Rauševcu kod Brestovskog u općini Kiseljak, kao najmlađe od trinaestero djece Nikole i Mare, rođ. Komšić. Želju za duhovnim zvanjem nosio je od ranog djetinjstva. Starija Stipina braća Ivan i Ilija su stupili u Družbu Isusovu kao redovnička braća. Ivo je, zatim, najveći dio života službovao u Rimu, a Ilija kao misionar u Zambiji. Njihova sestra Vladimira postala je franjevka.

Stipo je želio krenuti za starijom braćom i postati redovnik. Zato se kao 17-godišnjak, god. 1953. u Dubrovniku prijavio kao kandidat za brata u Družbi Isusovoj. Ocu Nikoli nije se svidjela ta ideja pa je Stipu kući vratila tadašnja „milicija“. Ipak, kad je navršio 18 godina, oprostio se s ocem, koji se ovaj put nije protivio, nego je svog najmlađeg sina sa suzama u očima ispratio do isusovačke kuće u Borovici. Nekoliko mjeseci kasnije, 10. veljače 1955. brat Stipo je u Palmotićevoj u Zagrebu započeo novicijat.
Službovao je najprije kao vratar i prefekt pripravnika za časnu braću u Zagrebu. Zatim je po četiri godine bio sakristan Sveučilišne crkve u Innsbrucku (Austrija) i minister u kolegiju na Jordanovcu u Zagrebu. Radio je u izdavačkoj djelatnosti Filozofsko-teološkog instituta u dva navrata, od 1974. do 1980, pa opet od 1993. do 2006. U međuvremenu je dvanaest godina radio u nuncijaturi Svet Stolice u Beogradu.

Uz to je, već od 1966. godine, pa sve dok su mu to snage dopuštale, aktivno podupirao misije te je od 1993. do 2020. vodio Misijski ured hrvatske isusovačke provincije.
Upravo je po zalaganju za misije brat Stipo ostavio najdublji trag u Družbi i Crkvi. Brat Ilija Dilber je u Zambiji bio na glasu kao graditelj, a to je mogao zahvaljujući dobročiniteljima koje je u domovini i inozemstvu organizirao brat Stipo. Počeo je s domišljatim prikupljanjem poštanskih maraka i numizmatike, a zatim okupljanjem mreže dobrotvora. Na taj način su izgrađene 22 crkve u Zambiji i Malaviju, nekoliko samostana i škola.

Brat Stipo je osobito pazio da odgovori i zahvali za svaki dar, ma koliko malen bio. Misijski ured Hrvatske pokrajine Družbe Isusove koji je vodio br. Stipo pomagao je – i dalje pomaže – i drugim hrvatskim i slovenskim misionarima i misionarkama u Africi, Aziji, Latinskoj Americi, Rusiji i Ukrajini, a osobito pomaže župe u Indiji gdje je djelovao p. Ante Gabrić. Za svoj rad u pomaganju misija braća Ilija i Stipo Dilber su 2010. godine primili nagradu „Ponos Hrvatske“.

Brat Stipo je volio prirodu pa se više od 1700 puta uspeo na Sljeme, a kao član planinarskog društva u Markuševcu išao je i na zahtjevnije uspone. On je volio društvo i ljudi su voljeli njega, pobožnog, dosljednog i vedrog redovnika. Preminuo je u KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, u 86. godini života i 67. godini redovništva.
Sprovod pokojnog brata Stjepana Dilbera bit će u petak, 10. prosinca 2021. u 11:40 sati na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, a sveta misa zadušnica služit će se istog dana u 13 sati u Bazilici Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo biskup Valentin Pozaić, isusovac

Preminuo biskup Valentin Pozaić, isusovac

Mons. Valentin Pozaić, zagrebački pomoćni biskup u miru, okrijepljen svetim sakramentima preminuo je u ponedjeljak 15. svibnja 2023. godine u Svećeničkom domu sv. Josipa u 78. godini života, 61. godini redovništva u Družbi Isusovoj, 50. godini svećeništva i 19. godini...

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

U knjižici Duhovne vježbe, sveti Ignacije poziva vježbenika koji razmatra uskrsnuće, moliti milost da se što življe veseli i uživa u tolikoj slavi i u radosti Krista, našega Gospodina.. (DV 221) To vam, dragi pratitelji stranice isusovci.hr, žele i isusovci Hrvatske...

Share This