Preminuo časni brat Ivan Pavin, isusovac

Objavljeno: 4. prosinca 2020.

Dana 4. prosinca 2020. preminuo je blago u Gospodinu isusovac časni brat Ivan Pavin, u 81. godini života i 66. godini redovništva.

Brat Ivan Pavin rođen je 22. lipnja 1940. u Podravskoj Moslavini, u pobožnoj obitelji pok. Ivana i Roze i njihovih desetero djece, pet sestara i petorica braće, među kojima je bio također isusovac pok. o. Slavko Pavin. Ivan je u Družbu Isusovu stupio kao redovnik – časni brat već s 15 godina, potaknut redovitim čitanjem Glasnika Srca Isusova. Zvanje je osjetio još kao dječak, ali ne za svećenika, nego baš za redovnika koji će služiti Bogu skriven od pozornica svijeta. Kako kaže, nikad za to nije zažalio. Začudo, primljen je ubrzo u isusovački novicijat usprkos mladoj dobi, 23. rujna 1955.

Prva služba bila mu je u Splitu, gdje je pet godina bio sakristan i vrtlar, te dvije godine u Opatiji. Nakon odsluženog vojnog roka, bio je 15 godina sakristan bazilike Srca Isusova u Zagrebu, od 1963. do 1981. Tada odlazi u Rim, u isusovačku Generalnu kuriju, gdje je ostao do 2014. Najprije je pet godina bio tajnik asistenta za istočnu Europu, 15 godina pomoćnik ministra zajednice, pa 13 godina sakristan i rušničar. Bili su to zahtjevni poslovi, u isusovačkoj zajednici koja je normalno brojala oko 70 članova, a u vrijeme generalnih kongregacija do 220. U početku mu je bilo teško dok nije svladao talijanski jezik, a zatim su njegov rad obilježile milosti blizine rimskih svetaca i Petrovih nasljednika papa. Bio je na pozornici svijeta, ali u skrivenoj službi, kako je želio. Zato je svo vrijeme službovanja u Rimu za njega je bilo milosno vrijeme. Istodobno je neprestano gajio žarku ljubav za hrvatsku domovinu i njezinu slobodu.

U Hrvatsku se vratio 2014. godine i dobio službu sakristana u isusovačkom novicijatu u Splitu. Rado je novacima svjedočio ljubav za Crkvu i Družbu Isusovu, obilježenu dugogodišnjim međunarodnim iskustvom.

Ondje gdje je njegov redovnički put započeo – u Splitu – također je završio. Umro je u KBC Split od posljedica nagle bolesti, na prvi petak, u znaku Srca Isusova, u kojem je njegovo redovničko zvanje izniklo.

Sprovod brata Ive Pavina bit će u utorak, 8. prosinca 2020. u 15:00 sati, na gradskom groblju Lovrinac u Splitu. Misa zadušnica služit će se u crkvi Presvetog Srca Isusova, Manuška poljana 1, Split. U skladu s protuepidemijskim mjerama, sprovod i misa br. Ive će se održati s ograničenim brojem sudionika.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Svetkovina Duhova

Svetkovina Duhova

Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama. Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo! Ne hlepimo za taštom slavom! Ne...

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This