Preminuo časni brat Ivan Kolarević

Objavljeno: 8. studenoga 2019.

Dana 7. studenoga 2019. u isusovačkoj zajednici u Zagrebu na Fratrovcu preminuo je blago u Gospodinu isusovac časni brat Ivan Kolarević, u 91. godini života i 61. godini redovništva.

Brat Ivan Kolarević rođen je u Đakovu 6. ožujka 1929. godine u siromašnoj zemljoradničkoj obitelji. Otac Franjo i majka Marija, rođena Fišler, imali su još dvoje starije djece. Osnovnu školu je završio u Đakovu, a 1946. je postigao obrtničku izobrazbu za krojačkog pomoćnika. Nakon svršetka vojnog roka 1951., molio i razmišljao što je za njega volja Božja. 1958. primljen je u isusovački prednovicijat, a godinu dana kasnije i u novicijat u Zagrebu kao kandidat za časnog brata.

Sam prenosi kratki razgovor s svojim župnikom tom prigodom: „Kad sam došao župniku po potvrdu da sam kršten i krizman, on se iznenadio i rekao: – Ivice, jesmo li došli najaviti ženidbu? Moj je odgovor je bio: – Nisam došao radi ženidbe, nego idem isusovcima u Zagreb. Na to je on rekao: – Joj, sinko, znaš da je tamo teško! A ja sam odgovorio: Baš zato idem, jer je teško!“

Nakon novicijata obavljao je službe sakristana, vratara, a ponajviše krojača, u isusovačkim zajednicama u Sarajevu, u Palmotićevoj u Zagrebu, u Osijeku i Dubrovniku. Od 1967. do 1978. radio je kao krojač u Generalnoj kuriji Družbe Isusove u Rimu. Za njega je to bilo izvanredno razdoblje života, kad je upoznao mnoge uzorne redovnike iz vodstva Družbe i upio dubine ignacijevske duhovnosti.

Nakon povratka u Hrvatsku, radio je u Kolegiju na Jordanovcu, a od 1983. pa sve do jeseni 2019. kao krojač u Palmotićevoj. Među subraćom je dobio naslov: „umjetnik za izradu talara“ (klasičnog isusovačkog redovničkog odijela). Radio je taj posao s vidljivom ljubavlju, posebno kad su dolazili novi kandidati za Družbu Isusovu. Cijeloga života resile su ga vjernost molitvi i radu, vedrina i pobožna razboritost, kojima je stekao veliki ugled među subraćom. Napose je uzorno kršćanski podnosio tegobe zadnjih nekoliko godina, kad mu se zdravlje pogoršalo. Bio je drag subrat, kojeg bi svatko želio imati u svojoj zajednici.

Njegova poruka kandidatima za redovništvo je sljedeća: „Osjeti li netko Gospodinov poziv za duhovno zvanje, posebno za brata, mora znati da se taj poziv može ostvariti samo molitvom, žrtvom i željom samo Gospodinu i dušama služiti. Bit će iznenađenja. Gospodin će koji puta križati naša očekivanja. Ali na kraju on nagrađuje, kako samo on zna i hoće: stostruko već u ovom životu, a ona neizmjerna nagrada čeka nas u vječnosti.“

Sprovod časnog brata Ivana Kolarevića bit će u utorak, 12. studenoga, u 11:40 sati na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu. Misa zadušnica služit će se u Bazilici Srca Isusova, Palmotićeva 33, Zagreb, neposredno nakon sprovoda, odnosno u 13:15 sati.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This