HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Dana 7. studenoga 2019. u isusovačkoj zajednici u Zagrebu na Fratrovcu preminuo je blago u Gospodinu isusovac časni brat Ivan Kolarević, u 91. godini života i 61. godini redovništva.

Brat Ivan Kolarević rođen je u Đakovu 6. ožujka 1929. godine u siromašnoj zemljoradničkoj obitelji. Otac Franjo i majka Marija, rođena Fišler, imali su još dvoje starije djece. Osnovnu školu je završio u Đakovu, a 1946. je postigao obrtničku izobrazbu za krojačkog pomoćnika. Nakon svršetka vojnog roka 1951., molio i razmišljao što je za njega volja Božja. 1958. primljen je u isusovački prednovicijat, a godinu dana kasnije i u novicijat u Zagrebu kao kandidat za časnog brata.

Sam prenosi kratki razgovor s svojim župnikom tom prigodom: „Kad sam došao župniku po potvrdu da sam kršten i krizman, on se iznenadio i rekao: – Ivice, jesmo li došli najaviti ženidbu? Moj je odgovor je bio: – Nisam došao radi ženidbe, nego idem isusovcima u Zagreb. Na to je on rekao: – Joj, sinko, znaš da je tamo teško! A ja sam odgovorio: Baš zato idem, jer je teško!“

Nakon novicijata obavljao je službe sakristana, vratara, a ponajviše krojača, u isusovačkim zajednicama u Sarajevu, u Palmotićevoj u Zagrebu, u Osijeku i Dubrovniku. Od 1967. do 1978. radio je kao krojač u Generalnoj kuriji Družbe Isusove u Rimu. Za njega je to bilo izvanredno razdoblje života, kad je upoznao mnoge uzorne redovnike iz vodstva Družbe i upio dubine ignacijevske duhovnosti.

Nakon povratka u Hrvatsku, radio je u Kolegiju na Jordanovcu, a od 1983. pa sve do jeseni 2019. kao krojač u Palmotićevoj. Među subraćom je dobio naslov: „umjetnik za izradu talara“ (klasičnog isusovačkog redovničkog odijela). Radio je taj posao s vidljivom ljubavlju, posebno kad su dolazili novi kandidati za Družbu Isusovu. Cijeloga života resile su ga vjernost molitvi i radu, vedrina i pobožna razboritost, kojima je stekao veliki ugled među subraćom. Napose je uzorno kršćanski podnosio tegobe zadnjih nekoliko godina, kad mu se zdravlje pogoršalo. Bio je drag subrat, kojeg bi svatko želio imati u svojoj zajednici.

Njegova poruka kandidatima za redovništvo je sljedeća: „Osjeti li netko Gospodinov poziv za duhovno zvanje, posebno za brata, mora znati da se taj poziv može ostvariti samo molitvom, žrtvom i željom samo Gospodinu i dušama služiti. Bit će iznenađenja. Gospodin će koji puta križati naša očekivanja. Ali na kraju on nagrađuje, kako samo on zna i hoće: stostruko već u ovom životu, a ona neizmjerna nagrada čeka nas u vječnosti.“

Sprovod časnog brata Ivana Kolarevića bit će u utorak, 12. studenoga, u 11:40 sati na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu. Misa zadušnica služit će se u Bazilici Srca Isusova, Palmotićeva 33, Zagreb, neposredno nakon sprovoda, odnosno u 13:15 sati.

Share This