HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

U povodu 75 godišnjice stradanja građana grada Dubrovnika, od strane partizanskih postrojbi, 25. i 26. listopada 1944. godine pater Roko Prkačin objavio je drugo dopunjeno i prošireno izdanje svoje knjige O. Petar Perica, DI, Pjesnik i mučenik. Prvo izdanje objavljeno je 2014. godine i rasprodano, što samo po sebi govori o iznimnoj kršćanskoj ličnosti i popularnosti pjesnika i mučenika u hrvatskom puku, autora dviju najpjevanijih i najdražih katoličkih pjesama Do nebesa nek se ori i Zdravo Djevo Kraljice Hrvata.

Partizanske postrojbe 29. Hercegovačke divizije i 2. Dalmatinske proleterske brigade ušle su u Dubrovnik 18. listopada 1944. bez ispaljenog metka i odmah, prema već pripremljenim OZNINIM popisima tzv. narodnih neprijatelja počele s masovnim uhićenjima i pogubljenjima, bez suda, suđenja, prava na obranu i prava na ljudski pokop. Autor zorno pokazuje kako se radilo o čistim egzekucijama. Prva masovna mjesta zločina u Dubrovniku i dubrovačkom kraju vezana su uz Orsulu i otočić Daksu koji postaju simbolima početaka stradanja Hrvata koja će se nastaviti naredne godine preko Bleiburga i na križnim putovima. Do 1990. i stvaranja neovisne hrvatske države nad dubrovačkim žrtvama vladala je posvemašnja šutnja i prisilne okolnosti zaborava, da bi se tek od toga vremena počela obilježavati mjesta stradanja uz svete mise,  molitve, polaganja cvijeća i paljenja svijeća. Tek 2010. godine ekshumirani su i identificirani posmrtni ostatci patera Perice i pokopani u isusovačku grobnicu na dubrovačkom groblju Boninovo.  Za počinjene zločine nikada nitko nije odgovarao.

Obilježavajući  75 godišnjicu pogubljenja pjesnika i mučenika patra Petra Perice DI (1881-1944) u bazilici Presvetog Srca Isusova, 25. listopada, služena je sveta misa koju je predvodio mons. Juraj Jezerinac, biskup u miru. Poslije Sv. Mise predstavljena je knjiga patra Prkačina. U predstavljanju su sudjelovali: bacc. Marcijan Mlinarić, urednik knjige, mr.sc. Mijo Ivurek, novinar i publicist te sam autor dr. sc. Roko Prkačin. Autor i ostali predstavljači prikazali su, sistematski i kronološki, lik i djelo pjesnika – mučenika, kako je to znalački prikazao p. Prkačin u 21 poglavlju knjige:  školovanje, služenje u brojnim mjestima od Travnika do Dubrovnika, životnu kalvariju u Dubrovniku, visoke duhovne i domoljubne vrijednosti o. Perice, te pjesnički i dramski opus velikoga isusovca. Pred prepunom dvoranom nazočnih Akademski zbor bazilike Srca Isusova Palma izvedbom Peričinih pjesama Do nebesa nek se ori, Zdravo Djevo Kraljice Hrvata i Kristu, Kralju nebesnika uveličao je predstavljanje Prkačinove knjige.

 

Mijo Ivurek

 

Share This