Predstavljanje knjige o. Petar Perica, DI : Pjesnik i mučenik

Objavljeno: 29. listopada 2019.

U povodu 75 godišnjice stradanja građana grada Dubrovnika, od strane partizanskih postrojbi, 25. i 26. listopada 1944. godine pater Roko Prkačin objavio je drugo dopunjeno i prošireno izdanje svoje knjige O. Petar Perica, DI, Pjesnik i mučenik. Prvo izdanje objavljeno je 2014. godine i rasprodano, što samo po sebi govori o iznimnoj kršćanskoj ličnosti i popularnosti pjesnika i mučenika u hrvatskom puku, autora dviju najpjevanijih i najdražih katoličkih pjesama Do nebesa nek se ori i Zdravo Djevo Kraljice Hrvata.

Partizanske postrojbe 29. Hercegovačke divizije i 2. Dalmatinske proleterske brigade ušle su u Dubrovnik 18. listopada 1944. bez ispaljenog metka i odmah, prema već pripremljenim OZNINIM popisima tzv. narodnih neprijatelja počele s masovnim uhićenjima i pogubljenjima, bez suda, suđenja, prava na obranu i prava na ljudski pokop. Autor zorno pokazuje kako se radilo o čistim egzekucijama. Prva masovna mjesta zločina u Dubrovniku i dubrovačkom kraju vezana su uz Orsulu i otočić Daksu koji postaju simbolima početaka stradanja Hrvata koja će se nastaviti naredne godine preko Bleiburga i na križnim putovima. Do 1990. i stvaranja neovisne hrvatske države nad dubrovačkim žrtvama vladala je posvemašnja šutnja i prisilne okolnosti zaborava, da bi se tek od toga vremena počela obilježavati mjesta stradanja uz svete mise,  molitve, polaganja cvijeća i paljenja svijeća. Tek 2010. godine ekshumirani su i identificirani posmrtni ostatci patera Perice i pokopani u isusovačku grobnicu na dubrovačkom groblju Boninovo.  Za počinjene zločine nikada nitko nije odgovarao.

Obilježavajući  75 godišnjicu pogubljenja pjesnika i mučenika patra Petra Perice DI (1881-1944) u bazilici Presvetog Srca Isusova, 25. listopada, služena je sveta misa koju je predvodio mons. Juraj Jezerinac, biskup u miru. Poslije Sv. Mise predstavljena je knjiga patra Prkačina. U predstavljanju su sudjelovali: bacc. Marcijan Mlinarić, urednik knjige, mr.sc. Mijo Ivurek, novinar i publicist te sam autor dr. sc. Roko Prkačin. Autor i ostali predstavljači prikazali su, sistematski i kronološki, lik i djelo pjesnika – mučenika, kako je to znalački prikazao p. Prkačin u 21 poglavlju knjige:  školovanje, služenje u brojnim mjestima od Travnika do Dubrovnika, životnu kalvariju u Dubrovniku, visoke duhovne i domoljubne vrijednosti o. Perice, te pjesnički i dramski opus velikoga isusovca. Pred prepunom dvoranom nazočnih Akademski zbor bazilike Srca Isusova Palma izvedbom Peričinih pjesama Do nebesa nek se ori, Zdravo Djevo Kraljice Hrvata i Kristu, Kralju nebesnika uveličao je predstavljanje Prkačinove knjige.

 

Mijo Ivurek

 

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This