Posljedice novog potresa

}

12.30.2020

U potresu koji je u utorak, 29. prosinca u 12.19 sati imao epicentar u Petrinji, magnitude 6.2 po Richteru, oštetio je ponovno baziliku Srca Isusova u Zagrebu, u Palmotićevoj ulici, kao i zgrade samostana i pastoralnog centra.

Najvidljivija su oštećena upravo u Bazilici gdje je nastao novi otvor na stropu u dijelu do oltarne apside. Superior o. Stipo Balatinac i isusovci iz Palmotićeve zahvalni su Bogu što u ove blagdanske dane nije bilo radnika, jer se upravo vrši sanacija prijašnjih oštećenja i zaštita prije daljnjih zahvata. Oni su se najviše zadržavali baš na području kamo su pali ostaci stropa pa se, kako kažu, ne usuđuju niti pomišljati o posljedicama da je bio radni dan.

Vidljiva su i nova oštećenja na zidovima kora, kao i na njegovu stropu, a izdržali su i tornjevi te se nova velika oštećenja za sada ne primjećuju. Skela postavljena na pročelju Bazilike dobro je izdržala potres, koji nije poremetio njezinu stabilnost.

U vrijeme potresa u dvorani-crkvi upravo se slavila misa, a svi su ostali pribrani. Kako nije bilo oštećenja, odslužena je do kraja i vjernici su se nakon kratkog zadržavanja na dvorištu uputili svojim kućama. Od članova zajednice u Palmotićevoj, isusovaca svećenika i časne braće nitko nije nastradao, ali doživljen je novi šok.

Na već jako oštećenoj zgradi Kolegija Družbe Isusove na Jordanovcu pojavila su se nova oštećenja, napose na zidovima i krovištu.

Teško je stradao dom Zaklade Biskup Lang za siromašne starije osobe, koji se nalazi u blizini epicentra potresa, u Maloj Gorici kod Petrinje. Svi su štićenici tijekom jučerašnjeg dana evakuirani i zbrinuti. Lakše je ozlijeđen predsjednik Zaklade isusovac p. Mijo Nikić, koji je onamo bio došao zbog procjene stanja nakon prethodnog potresa. Podatke za pomoć domu možete naći na www.zbjl.hr.

Kao zajednica, isusovci izražavaju sućut obiteljima poginulih i kršćansko suosjećanje sa svima teško stradalima na pogođenom području. Provincijal je uputio pismo suosjećanja Sisačkom biskupu mons. Vladi Košiću.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Mobilni tim svećenika na potresom pogođenom području

Mobilni tim svećenika na potresom pogođenom području

Inicijativa hrvatskih isusovaca formirala je mobilni tim svećenika za psihološko-duhovnu pomoć osobama i obiteljima koje su žrtve nedavnih razornih potresa na području Sisačke biskupije. Tim se uključio u širi projekt s istim ciljem Povjerenstva za obiteljski pastoral...

New earthquake in Zagreb

New earthquake in Zagreb

The 6.3-degree earthquake which had its epicenter in Petrinja, 46 km from Zagreb, on December 29, 2020, has caused new damages on the Sacred Heart Basilica and other Jesuit communities in Zagreb. They were already severely damaged by the earthquake of March 22, 2020...

Share This