Posljedice novog potresa

Objavljeno: 30. prosinca 2020.

U potresu koji je u utorak, 29. prosinca u 12.19 sati imao epicentar u Petrinji, magnitude 6.2 po Richteru, oštetio je ponovno baziliku Srca Isusova u Zagrebu, u Palmotićevoj ulici, kao i zgrade samostana i pastoralnog centra.

Najvidljivija su oštećena upravo u Bazilici gdje je nastao novi otvor na stropu u dijelu do oltarne apside. Superior o. Stipo Balatinac i isusovci iz Palmotićeve zahvalni su Bogu što u ove blagdanske dane nije bilo radnika, jer se upravo vrši sanacija prijašnjih oštećenja i zaštita prije daljnjih zahvata. Oni su se najviše zadržavali baš na području kamo su pali ostaci stropa pa se, kako kažu, ne usuđuju niti pomišljati o posljedicama da je bio radni dan.

Vidljiva su i nova oštećenja na zidovima kora, kao i na njegovu stropu, a izdržali su i tornjevi te se nova velika oštećenja za sada ne primjećuju. Skela postavljena na pročelju Bazilike dobro je izdržala potres, koji nije poremetio njezinu stabilnost.

U vrijeme potresa u dvorani-crkvi upravo se slavila misa, a svi su ostali pribrani. Kako nije bilo oštećenja, odslužena je do kraja i vjernici su se nakon kratkog zadržavanja na dvorištu uputili svojim kućama. Od članova zajednice u Palmotićevoj, isusovaca svećenika i časne braće nitko nije nastradao, ali doživljen je novi šok.

Na već jako oštećenoj zgradi Kolegija Družbe Isusove na Jordanovcu pojavila su se nova oštećenja, napose na zidovima i krovištu.

Teško je stradao dom Zaklade Biskup Lang za siromašne starije osobe, koji se nalazi u blizini epicentra potresa, u Maloj Gorici kod Petrinje. Svi su štićenici tijekom jučerašnjeg dana evakuirani i zbrinuti. Lakše je ozlijeđen predsjednik Zaklade isusovac p. Mijo Nikić, koji je onamo bio došao zbog procjene stanja nakon prethodnog potresa. Podatke za pomoć domu možete naći na www.zbjl.hr.

Kao zajednica, isusovci izražavaju sućut obiteljima poginulih i kršćansko suosjećanje sa svima teško stradalima na pogođenom području. Provincijal je uputio pismo suosjećanja Sisačkom biskupu mons. Vladi Košiću.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Novi provincijal hrvatskih isusovaca

Novi provincijal hrvatskih isusovaca

Generalni poglavar Družbe Isusove p. Arturo Sosa imenovao je p. Sebastiana Šujevića sljedećim provincijalom Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. P. Sebastian ima 44 godine i dolazi iz Rijeke. Odrastao je u župi Zamet koju vode isusovci, a završio je Salezijansku...

Share This