Posjet isusovačkih ministranata Križevačkoj eparhiji

Objavljeno: 11. studenoga 2019.

Na blagdan Posvete Lateranske bazilike 9. studenoga 2019. su ministranti, koji pod vodstvom Zlatka Brauchlera ministriraju u bazilici Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, bili na jednodnevnom izletu u Križevcima, sjedištu Grkokatoličke Crkve za cijelu Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju. Posjet je ostvaren zahvaljujući bratsko-prijateljskom odnosu apostolskog administratora Križevačke eparhije o. Milana Stipića i isusovačkog bogoslova Zlatka Brauchlera, Nijemca koji je član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

Ministranti su sudjelovali na Svetoj Misi po bizantskom obredu u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice. Prije početka Svete Mise katedralni župnik, prečasni otac protojerej stavrofor Mihajlo Simunović je pozdravio pristigle hodočasnike i ministrante te ih ukratko uputio u grkokatoličku liturgiju. Katedralni pjevački zbor je svojim vrsnim pjevanjem uveličao Liturgiju svetog Ivana Zlatoustog koju je slavio o. Milan Stipić u euharistijskom zajedništvu s trojicom svećenika i đakonom Livijom Tomislavom Marijanom, kancelarom Križevačke eparhije. Ministranti su se sudjelovanjem u liturgiji istočnog obreda upoznali s baštinom koja je uistinu velika dragocjenost cijele Crkve.

Rektor grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu o. Robert Rapljenović je nakon svečane arhijerejske liturgije svojim nadahnutim predavanjem upoznao ministrante s glavnim obilježjima istočnog obreda i razlikama između istočnog i zapadnog obreda. Ministranti su osobito bili ganuti prekrasnim i veličanstvenim ikonostasom, zidnim oslicima i svetištem.

Zajedništvo je nastavljeno objedom ministranata s ocem Milanom Stipićem, o. Livijom Marijanom, o. Robertom Rapljenovićem i grkokatoličkim bogoslovima. Ministranti su u opuštenom i bratskom ugođaju imali priliku za postavljanje pitanja, rasprave i izricanje svojih dojmova.

Potom je o. Milan Stipić primio ministrante u biskupsku palaču (dvor). Pokazao im je vrijednu riznicu (muzej) u kojoj se osobito ističu liturgijski predmeti, slike vladika Križevačke eparhije i knjižnica. Zatim im je predstavio povijest grkokatolika u Hrvatskoj i križevačkoj okolici, pastoralni i karitativni rad, trenutne prilike u Crkvi i među vjernicima te postojećim predrasudama i neznanju među vjernicima o braći grkokatolicima. Osobito je naglasio da Hrvati baštine kombinaciju tradicije i kulture Rima i Bizanta. Po tome su Hrvati jedinstveni jer drugi narodi nisu nasljedili i ne gaje takvo duhovno i liturgijsko bogatstvo. Na koncu susreta je izrekao svjedočanstvo o svojem životnom putu i svećeničkom pozivu te rado odgovorio na dodatna pitanja prisutnih.

Na kraju lijepog i ugodnog druženja ministranti su izrazili iskrenu zahvalnost apostolskom upravitelju Križevačke eparhije o. Milanu Stipiću na njegovoj spremnosti da ih ugosti i izloži im bogatstvo braće grkokatolika. Ministrantska družina se ohrabrena vratila u Zagreb prebirući u srcu i mislima doživljene trenutke. Susret je osvijestio riječi svetog pape Ivana Pavla II. koji je često govorio kako Crkva mora disati objema plućnim krilima – zapadnim i istočnim, želeći naglasiti kako kršćanski Zapad ne može postojati bez kršćanskog Istoka i obratno.

Spomenuti mladići (srednjoškolci, studenti i pripadnici radničke mladeži iz raznih dijelova Hrvatske) poslužuju pri Božjem žrtveniku tijekom misnih slavlja u bazilici Presvetog Srca Isusova te time pridonose ljepoti i uzvišenosti liturgije. Redovito ministriraju na Svetim Misama koje se služe u bazilici petkom u 20,30 h, a na koju ponajviše dolaze mladi koji se okupljaju i djeluju pod okriljem zagrebačkog SKAC-a („Studentskog katoličkog centra“).

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This