HRVATSKA POKRAJINA DRUŽBE ISUSOVE – CROATIAN PROVINCE OF THE SOCIETY OF JESUS

Na blagdan Posvete Lateranske bazilike 9. studenoga 2019. su ministranti, koji pod vodstvom Zlatka Brauchlera ministriraju u bazilici Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, bili na jednodnevnom izletu u Križevcima, sjedištu Grkokatoličke Crkve za cijelu Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju. Posjet je ostvaren zahvaljujući bratsko-prijateljskom odnosu apostolskog administratora Križevačke eparhije o. Milana Stipića i isusovačkog bogoslova Zlatka Brauchlera, Nijemca koji je član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

Ministranti su sudjelovali na Svetoj Misi po bizantskom obredu u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice. Prije početka Svete Mise katedralni župnik, prečasni otac protojerej stavrofor Mihajlo Simunović je pozdravio pristigle hodočasnike i ministrante te ih ukratko uputio u grkokatoličku liturgiju. Katedralni pjevački zbor je svojim vrsnim pjevanjem uveličao Liturgiju svetog Ivana Zlatoustog koju je slavio o. Milan Stipić u euharistijskom zajedništvu s trojicom svećenika i đakonom Livijom Tomislavom Marijanom, kancelarom Križevačke eparhije. Ministranti su se sudjelovanjem u liturgiji istočnog obreda upoznali s baštinom koja je uistinu velika dragocjenost cijele Crkve.

Rektor grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu o. Robert Rapljenović je nakon svečane arhijerejske liturgije svojim nadahnutim predavanjem upoznao ministrante s glavnim obilježjima istočnog obreda i razlikama između istočnog i zapadnog obreda. Ministranti su osobito bili ganuti prekrasnim i veličanstvenim ikonostasom, zidnim oslicima i svetištem.

Zajedništvo je nastavljeno objedom ministranata s ocem Milanom Stipićem, o. Livijom Marijanom, o. Robertom Rapljenovićem i grkokatoličkim bogoslovima. Ministranti su u opuštenom i bratskom ugođaju imali priliku za postavljanje pitanja, rasprave i izricanje svojih dojmova.

Potom je o. Milan Stipić primio ministrante u biskupsku palaču (dvor). Pokazao im je vrijednu riznicu (muzej) u kojoj se osobito ističu liturgijski predmeti, slike vladika Križevačke eparhije i knjižnica. Zatim im je predstavio povijest grkokatolika u Hrvatskoj i križevačkoj okolici, pastoralni i karitativni rad, trenutne prilike u Crkvi i među vjernicima te postojećim predrasudama i neznanju među vjernicima o braći grkokatolicima. Osobito je naglasio da Hrvati baštine kombinaciju tradicije i kulture Rima i Bizanta. Po tome su Hrvati jedinstveni jer drugi narodi nisu nasljedili i ne gaje takvo duhovno i liturgijsko bogatstvo. Na koncu susreta je izrekao svjedočanstvo o svojem životnom putu i svećeničkom pozivu te rado odgovorio na dodatna pitanja prisutnih.

Na kraju lijepog i ugodnog druženja ministranti su izrazili iskrenu zahvalnost apostolskom upravitelju Križevačke eparhije o. Milanu Stipiću na njegovoj spremnosti da ih ugosti i izloži im bogatstvo braće grkokatolika. Ministrantska družina se ohrabrena vratila u Zagreb prebirući u srcu i mislima doživljene trenutke. Susret je osvijestio riječi svetog pape Ivana Pavla II. koji je često govorio kako Crkva mora disati objema plućnim krilima – zapadnim i istočnim, želeći naglasiti kako kršćanski Zapad ne može postojati bez kršćanskog Istoka i obratno.

Spomenuti mladići (srednjoškolci, studenti i pripadnici radničke mladeži iz raznih dijelova Hrvatske) poslužuju pri Božjem žrtveniku tijekom misnih slavlja u bazilici Presvetog Srca Isusova te time pridonose ljepoti i uzvišenosti liturgije. Redovito ministriraju na Svetim Misama koje se služe u bazilici petkom u 20,30 h, a na koju ponajviše dolaze mladi koji se okupljaju i djeluju pod okriljem zagrebačkog SKAC-a („Studentskog katoličkog centra“).

Share This