Papina molitvena nakana za ožujak posvećena Crkvi u Kini

Objavljeno: 7. ožujka 2020.

„Molimo zajedno da Crkva u Kini ustraje u vjernosti Evanđelju i raste u jedinstvu“ – riječi su molitvene nakane Svetoga Oca za mjesec ožujak, predstavljene u jučer objavljenoj videoporuci Papine svjetske molitvene mreže.

Na početku videoporuke papa Franjo je istaknuo da Crkva u Kini danas gleda s nadom prema budućnosti. Osim toga, rekao je kako Crkva želi da kineski kršćani budu istinski kršćani i dobri građani. Potaknuo ih je potom da promiču Evanđelje, ali bez prozelitizma, te da teže jedinstvu podijeljene katoličke zajednice. Na kraju videoporuke Papa je svima uputio jednostavno „hvala“.

Porast broja kršćana

U Kini je od 1970. godine broj kršćana značajno porastao. Naime, 2010. je godine u toj azijskoj zemlji, prema podacima Istraživačkog centra Pew, bilo oko 67 milijuna kršćana, odnosno oko 5% stanovništva, dok ih je 2018. godine bilo oko 100 milijuna, tj. 7,21% od ukupno milijardu i 386 milijuna stanovnika.

Put prema jedinstvu Crkve u Kini

Sveti Otac u videoporuci potvrđuje korake koji su poduzeti na putu prema jedinstvu Crkve u Kini, izražene u Pismu pape Benedikta XVI. kineskim katolicima iz 2007. godine, i u Poruci pape Franje kineskim katolicima i općoj Crkvi iz rujna 2018. godine, u kojoj je predstavljen Privremeni sporazum o imenovanju biskupa koji su potpisale Sveta Stolica i Narodna Republika Kina.

Duhovna i pastoralna svrha Papine nakane 

Pater Frédéric Fornos, međunarodni ravnatelj Papine svjetske molitvene mreže, napomenuo je da molitvena nakana Svetoga Oca za ožujak ima duhovnu i pastoralnu svrhu zato što – kako je objasnio – jačati jedinstvo katoličke zajednice u Kini u njezinoj raznolikosti znači promicati navještaj Evanđelja. Normalno je da je takvo putovanje dugo, teško i obiluje nesporazumima – istaknuo je p. Fornos i zaključio – evanđelje je puno „nesporazuma“; zbog toga treba moliti kako bi Gospodin dao potporu pomirenju.

Više na News.va →

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Svetkovina Duhova

Svetkovina Duhova

Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama. Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo! Ne hlepimo za taštom slavom! Ne...

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This