Papa: Pogled Bogu posvećenih osoba može biti samo pogled nade

Objavljeno: 2. veljače 2020.

Vidjeti u vlastitoj povijesti Božji dar, obnoviti svoj pogled u svjetlu milosti i ne predati se svjetovnosti – poziv je koji je papa Franjo jučer uputio Bogu posvećenim osobama na misi u bazilici svetog Petra, uoči Svjetskog dana posvećenog života.

Vi ste jednostavni muškarci i žene koji su prepoznali blago koje vrijedi više od svega imetka ovoga svijeta – rekao je jučer poslijepodne papa Franjo, obraćajući se Bogu posvećenim osobama tijekom propovijedi misnoga slavlja u bazilici svetoga Petra, uoči blagdana Prikazanja Gospodinova, odnosno XXIV. svjetskog dana posvećenoga života. Zašto ste to učinili – upitao je Sveti Otac i dodao – Zato što ste zaljubljeni u Isusa; u Njemu ste vidjeli sve i, osvojeni Njegovim pogledom, napustili ste sve ostalo.

Prepoznati Božji dar u vlastitoj povijesti

Nismo zaslužili posvećeni život, to je dar ljubavi koji smo primili – kazao je Papa te kao polazišnu točku istaknuo prepoznavanje milosti, odnosno prepoznavanje vjernog Božjeg dara u vlastitoj povijesti, i to ne samo u lijepim trenucima već i u krhkosti, slabostima i bijedi. Napasnik, đavao, upravo inzistira na našoj bijedi, na našim praznim rukama: „Tijekom tolikih godina nisi se popravio, nisi ostvario ono što si mogao, nisu ti dopustili da učiniš ono zbog čega si došao, nisi bio vjeran, nisi sposoban…“ Svi znamo tu priču, te riječi. Vidimo da u tome ima istine i vraćamo se unatrag na misli i staze koji nas dezorijentiraju te riskiramo izgubiti kompas, odnosno Božju besplatnost – rekao je Sveti Otac.

“Daruj mi svoje grijehe!”

Bog nas uvijek voli i daruje nam se, čak i u našoj bijedi – istaknuo je papa Franjo te naveo primjer svetoga Jeronima od kojega je Gospodin zatražio da mu daruje svoje grijehe. Napomenuo je potom kako se, kada svoj pogled čvrsto usmjerimo na Isusa, otvaramo oprostu koji nas obnavlja te smo osnaženi Njegovom vjernošću. Možemo se danas upitati: „Na koga usmjeravam svoj pogled, na Gospodina ili na sebe?“ – kazao je Papa i istaknuo – Tko zna prije svega prepoznati Božju milost, otkrit će lijek za nepovjerenje i svjetovnost.

Pogled svjetovnosti koji gubi iz vida Božju milost

Sveti je Otac potom objasnio kako se u slučaju svjetovnosti Božja milost više ne prepoznaje kao protagonist života, već se ide u potragu za surogatom, kao što su uspjeh ili emocionalne utjehe, da bi se naposljetku sve činilo po svojoj volji. Posvećeni život kojemu nije u središtu Božja milost vraća se sebi, izgubi zamah i stagnira – rekao je Papa i dodao kako se tada zahtijeva svoj prostor i traže vlastita prava, prepušta se utjecaju ogovaranja i zlobe, ljuti se na svaku sitnicu koja pođe po zlu te se žali na braću, sestre, zajednicu, Crkvu i društvo.

Ljepota redovničkih zavjeta

Ukoliko ostane postojana u Gospodinovoj ljubavi, Bogu posvećena osoba vidi ljepotu. Spoznaje da siromaštvo nije titanski napor, već uzvišena sloboda koja nam daruje Boga i druge kao istinsko bogatstvo – istaknuo je Sveti Otac i dodao da se tada također spozna kako čistoća nije stroga neplodnost, već put prema ljubavi bez posjedovanja te da poslušnost nije disciplina, već pobjeda, na Isusov način, nad našim bezvlašćem.

Služiti po uzoru na Isusa počevši od onih koji su nam najbliži

Tko svoj pogled usmjeri na Isusa, uči se kako živjeti da bi služio. Ne čeka da drugi počnu, već kreće u potragu za bližnjim, poput Šimuna koji je tražio Isusa u hramu. Gdje je bližnji u posvećenom životu – upitao je Papa i napomenuo – Prije svega u vlastitoj zajednici. Treba moliti za milost da znamo u braći i sestrama koji su nam darovani tražiti Isusa. Tamo se počinje ljubav provoditi u djelo, tamo gdje živiš, prihvaćajući svoju braću i sestre s njihovim nedostacima, poput Šimuna koji je primio Isusa, jednostavnog i siromašnog.

Unijeti u svijet Isusov pogled suosjećanja

Redovnici i redovnice, muškarci i žene koji žive kako bi nasljedovali Isusa, pozvani su u svijet unijeti Njegov pogled, pogled suosjećanja koji ide u potragu za onima koji su daleko; koji ne osuđuje, nego potiče, oslobađa i tješi – istaknuo je Sveti Otac i, među ostalim, napomenuo da pogled posvećenih može biti samo pogled nade. Gledajući oko sebe, lako je izgubiti nadu; stvari ne idu dobro, pada broj zvanja… I dalje prijeti napast svjetovnosti koja uništava nadu. No, pogledajmo Evanđelje i promatrajmo Šimuna i Anu. Bili su sami i stari, a ipak nisu izgubili nadu jer su bili u doticaju s Gospodinom – rekao je Papa.

Ostati uz Gospodina i štovati Ga

Evo tajne: ne udaljiti se od Gospodina, izvora nade. Postajemo slijepi ako ne gledamo Gospodina svaki dan, ako ga ne štujemo – kazao je te potaknuo na zahvalnost Bogu za dar posvećenoga života i molitvu za novi pogled kako bi se znalo prepoznati milost, tražiti bližnjega i gajiti nadu. Tada će i naše oči vidjeti spasenje – zaključio je papa Franjo.

Pozdrav kardinala Braz De Aviza

Na kraju je misnoga slavlja kardinal João Braz de Aviz, pročelnik Kongregacije za institute posvećenog života i družbe apostolskog života, zahvalio Papi što je u zajedništvu s njima proslavio Svjetski dan posvećenoga života. Podsjetivši na mnoge koji naviještaju Evanđelje u dalekim zemljama, kardinal nije krio izrazito smanjenje broja Bogu posvećenih osoba u nekim dijelovima svijeta, zbog starosti i nedostatka zvanja, ali i zbog toga što mnogi napuštaju svoje zavjete.

Podsjetio je i na oprez u vezi s posjedovanjem i upravljanjem materijalnim dobrima u znak svjedočenja Evanđelja. Predstavio je potom razne inicijative poduzete u tom smislu, ističući da danas Bogu posvećene osobe trebaju biti obrazovanije u ekonomskim znanostima te se istodobno vratiti evanđeoskom svjedočanstvu u posjedovanju i korištenju dobara kako bi njima upravljali kao dobrima Crkve.

Sveta misa u bazilici sv. Petra za Dan posvećenog života

Sk. Mate Žaja SJ, za Vatikan News

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Svetkovina Duhova

Svetkovina Duhova

Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama. Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo! Ne hlepimo za taštom slavom! Ne...

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This