O. Smiljan Milićević položio zadnje zavjete u Družbi Isusovoj

Objavljeno: 12. lipnja 2020.

Na svetkovinu Tijelova, u četvrtak 11. lipnja 2020. u dvorištu uz Baziliku Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, pod sv. Misom u 19.00 sati, o Smiljan Milićević položio je zadnje zavjete u Družbi Isusovoj.

Iako se Svetište Srca Isusova u Palmotićevoj nalazi u devetnici pred svetkovinu Presvetog Srca, koju vode posebni propovjednici, ovom prilikom sv. misu je predvodio o. Dalibor Renić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, uz koncelebraciju subraće iz zagrebačkih zajednica. Budući da je Bazilika teško stradala u ožujskom potresu, a vrijeme je poslužilo, slavlje zavjeta održalo se u dvorištu, gdje je bio uređen vanjski oltar. Bilo je nazočno nekoliko stotina vjernika, najviše od ublažavanja anti-pandemijskih mjera.

O. Provincijal je u svojoj propovijedi istaknuo da je čin zavjetovanja, osobito u isusovačkom obredu zavjeta, duboko povezan s otajstvom svetkovine Tijelova, jer se polaže pred uzdignutom hostijom i kaležom, Tijelom i Krvlju Kristovom. Ujedno je podsjetio da svi mi vjernici na svoj način prisežemo odanost vjere i nasljedovanja Isusa Krista pa tu svoju odluku možemo obnoviti pred Kristom živim ovom prigodom.

Kako zbog posebnih mjera i potresa, župa i bazilika Srca Isusova nisu mogle organizirati tjelovsku procesiju ulicama grada Zagreba kao prethodnih godina, na kraju sv. mise o. Smiljan je svečanim euharistijskim blagoslovom blagoslovio narod, našu župu i čitav grad.

O. Smiljan rođen je 29. studenog 1972. u Broćancu, kod Posušja. Tu je završio o osmogodišnje školovanje, a srednju elektrotehničku u Mostaru. Nakon toga je radio u vlastitom foto-video studiju, a 2004. diplomirao katehetiku na Teološko-katehetskom institutu u Mostaru. Iste godine stupio je u novicijat Družbe Isusove u Splitu, te nakon njega dopunio svoje filozofsko-teološko obrazovanje na FTI-u u Zagrebu. Za svećenika je zaređen u Zagrebačkoj katedrali 18. lipnja 2011. Nakon službe župnog vikara u župi na Jordanovcu, postignutog magisterija iz duhovne teologije u Rimu, službe ekonoma i voditelja duhovnih vježbi u Splitu, trenutno obavlja službu ekonoma i župnog vikara u Beogradu u isusovačkoj rezidenciji i župi sv. Petra.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Svetkovina Duhova

Svetkovina Duhova

Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama. Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo! Ne hlepimo za taštom slavom! Ne...

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This