Mobilni tim svećenika na potresom pogođenom području

Objavljeno: 12. siječnja 2021.

Inicijativa hrvatskih isusovaca formirala je mobilni tim svećenika za psihološko-duhovnu pomoć osobama i obiteljima koje su žrtve nedavnih razornih potresa na području Sisačke biskupije. Tim se uključio u širi projekt s istim ciljem Povjerenstva za obiteljski pastoral Sisačke biskupije. Sjedište mobilnog tima je u Maloj Gorici kod Petrinje, u dvorištu Langova doma Zaklade „Biskup Josip Lang“, odakle svećenici i psiholozi obilaze obitelji i župne zajednice u stradalom području.

Dan nakon formiranja mobilnog tima svećenika, 9. siječnja 2020. počelo je njegovo aktivno djelovanje. U subotu ujutro se tim okupio u Maloj Gorici, gdje su se najprije susreli s korisnicima Langova doma, koji su također proživjeli strahote razornog potresa i čiji su stambeni prostori uništeni. U Petrinji ih je zatim primila dogradonačelnica, dr. Viktorija Kaleb. U ime grada i svih nastradalih srdačno se zahvalila i zamolila Božji blagoslov za sebe i sav narod kome kao dogradonačelnica želi služiti, napose u ovim teškim vremenima. U sjedištu glavnog stožera primio ih i podržao ministar branitelja i potpredsjednik Vlade gospodin Tomo Medved. Posjetili su kontejnersko naselje u župi Petrinjska Slatina i oštećenu župnu crkvu, a mjesni župnik vlč. Josip Karas je izrazio spremnost da njegov župni ured bude jedno od mjesta gdje će se održavati susreti. Zatim su se uputili u razna mjesta na susrete s obiteljima u okolici Petrinje, Gline i Siska.

Prvoga dana djelovanja u timu su sudjelovala šestorica svećenika isusovaca, oci Ivo Antunović, Stipo Balatinac, Zvonko Vlah, Antun Volenik, Zdravko Jelušić i Mijo Nikić (voditelj tima), te dvojica biskupijskih svećenika, vlč. Branko Koretić iz Siska i vlč. Josip Bošnjaković iz Osijeka. Pridružio i dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj ureda HBK za život i obitelj.

Zadaća tima je da njegovi članovi najprije saslušaju osobe, suosjećaju s njima u njihovim nevoljama i pomognu im prijateljskom riječju i razumijevanjem njihove patnje. Osobama koje se žele ispovjediti, pričestiti, primiti sakrament bolesničkog pomazanja ili samo razgovarati o svojoj vjeri, o Bogu koji dopušta ove nevolje, također su na usluzi, u suradnji s mjesnim župnicima. U nekim mjestima predslavili su svete mise. Tako je u nedjelju p. Zvonko Vlah predvodio euharistiju u crkvi sv. Lovre u Petrinji, a p. Mijo Nikić u župi Preobraženja Gospodnjeg u Slatini Petrinjskoj.

Papa Franjo vidi Crkvu kao veliku poljsku bolnicu, a Crkva u Sisačkoj biskupiji je doslovno poljska bolnica, ranjena otprije nevoljama rata i iscrpljena naporima poratne obnove, te sada njezini porušeni domovi, dvorišta, kontejneri i šatori trebaju novu snagu i utjehu vjere. U ovim okolnostima valja se prisjetiti Psalma 46: „Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji. Stoga, ne bojmo se kad se ljulja zemlja, kad se bregovi ruše u more, nek’ buče i bjesne valovi morski, nek’ bregovi dršću od žestine njihove: s nama je Gospod nad Vojskama, naša je utvrda Bog Jakovljev“.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Film udruge Magis „Sentir y Gustar – kušaj i guštaj“ online

Film udruge Magis „Sentir y Gustar – kušaj i guštaj“ online

Nakon što je premijerno prikazan u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci, Dubrovniku, Metkoviću i Zadru – film udruge Magis „Sentir y Gustar – kušaj i guštaj“ objavljen je na YouTube kanalu udruge i javno je dostupan za gledanje. Riječ je o dokumentarnom filmu koji je...

p. Sebastian Šujević preuzeo službu Provincijala

p. Sebastian Šujević preuzeo službu Provincijala

Nakon što su prethodnih dana izvršili prijenos administrativnih ovlasti (u banci i sl.), s p. Renića na p. Šujevića, u prisutnosti zajednice isusovačkog Kolegija sv. Josipa, trenutno izmještene na Fratrovcu, na Svetkovinu sv. apostola Petra i Pavla, na svečanom ručku...

Share This