Mobilni tim svećenika na potresom pogođenom području

Objavljeno: 12. siječnja 2021.

Inicijativa hrvatskih isusovaca formirala je mobilni tim svećenika za psihološko-duhovnu pomoć osobama i obiteljima koje su žrtve nedavnih razornih potresa na području Sisačke biskupije. Tim se uključio u širi projekt s istim ciljem Povjerenstva za obiteljski pastoral Sisačke biskupije. Sjedište mobilnog tima je u Maloj Gorici kod Petrinje, u dvorištu Langova doma Zaklade „Biskup Josip Lang“, odakle svećenici i psiholozi obilaze obitelji i župne zajednice u stradalom području.

Dan nakon formiranja mobilnog tima svećenika, 9. siječnja 2020. počelo je njegovo aktivno djelovanje. U subotu ujutro se tim okupio u Maloj Gorici, gdje su se najprije susreli s korisnicima Langova doma, koji su također proživjeli strahote razornog potresa i čiji su stambeni prostori uništeni. U Petrinji ih je zatim primila dogradonačelnica, dr. Viktorija Kaleb. U ime grada i svih nastradalih srdačno se zahvalila i zamolila Božji blagoslov za sebe i sav narod kome kao dogradonačelnica želi služiti, napose u ovim teškim vremenima. U sjedištu glavnog stožera primio ih i podržao ministar branitelja i potpredsjednik Vlade gospodin Tomo Medved. Posjetili su kontejnersko naselje u župi Petrinjska Slatina i oštećenu župnu crkvu, a mjesni župnik vlč. Josip Karas je izrazio spremnost da njegov župni ured bude jedno od mjesta gdje će se održavati susreti. Zatim su se uputili u razna mjesta na susrete s obiteljima u okolici Petrinje, Gline i Siska.

Prvoga dana djelovanja u timu su sudjelovala šestorica svećenika isusovaca, oci Ivo Antunović, Stipo Balatinac, Zvonko Vlah, Antun Volenik, Zdravko Jelušić i Mijo Nikić (voditelj tima), te dvojica biskupijskih svećenika, vlč. Branko Koretić iz Siska i vlč. Josip Bošnjaković iz Osijeka. Pridružio i dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj ureda HBK za život i obitelj.

Zadaća tima je da njegovi članovi najprije saslušaju osobe, suosjećaju s njima u njihovim nevoljama i pomognu im prijateljskom riječju i razumijevanjem njihove patnje. Osobama koje se žele ispovjediti, pričestiti, primiti sakrament bolesničkog pomazanja ili samo razgovarati o svojoj vjeri, o Bogu koji dopušta ove nevolje, također su na usluzi, u suradnji s mjesnim župnicima. U nekim mjestima predslavili su svete mise. Tako je u nedjelju p. Zvonko Vlah predvodio euharistiju u crkvi sv. Lovre u Petrinji, a p. Mijo Nikić u župi Preobraženja Gospodnjeg u Slatini Petrinjskoj.

Papa Franjo vidi Crkvu kao veliku poljsku bolnicu, a Crkva u Sisačkoj biskupiji je doslovno poljska bolnica, ranjena otprije nevoljama rata i iscrpljena naporima poratne obnove, te sada njezini porušeni domovi, dvorišta, kontejneri i šatori trebaju novu snagu i utjehu vjere. U ovim okolnostima valja se prisjetiti Psalma 46: „Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji. Stoga, ne bojmo se kad se ljulja zemlja, kad se bregovi ruše u more, nek’ buče i bjesne valovi morski, nek’ bregovi dršću od žestine njihove: s nama je Gospod nad Vojskama, naša je utvrda Bog Jakovljev“.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Svetkovina Duhova

Svetkovina Duhova

Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama. Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo! Ne hlepimo za taštom slavom! Ne...

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This