Kardinal Ladaria predvodio zadušnicu za Benedikta XVI. s isusovcima u Rimu

Objavljeno: 2. veljače 2023.

Kardinal Luis Ladaria S.J., prefekt Dikasterija za nauk vjere, predvodio je u utorak misu zadušnicu trideset dana od smrti pape u miru Benedikta XVI. u crkvi Presvetog imena Isusova u Rimu, koja je središnja crkva Družbe Isusove.

“Naviještati Isusa” i “biti njegov učenik” bila je “srž života pape Benedikta”. To je ključna misao homilije koju je u utorak 31. siječnja 2023., na trideseti dan od smrti pape emeritusa Benedikta XVI., u crkvi Il Gesù all’Argentina u Rimu održao prefekt Dikasterija za nauk vjere , španjolski kardinal Luis Ladaria Ferrer.

Tridesetak dana nakon smrti rimskog biskupa u miru, isusovački kardinal želio je predvoditi euharistiju upravo u crkvi majci Družbe Isusove gdje, između ostaloga, počivaju posmrtni ostaci utemeljitelja svetog Ignacija Loyolskog. S Ladarijom su koncelebrirali generalni poglavar Družbe Isusove, p. Arturo Sosa Abascal, i provincijal isusovačke Euro-mediteranske provincije (koja uključuje Italiju, Albaniju, Maltu i Rumunjsku) p. Roberto Del Riccio.

Na početku kratke, ali sadržajne homilije, Ladaria je želio povezati lik Benedikta XVI. -Josepha Ratzingera sa slikom “smrti pravednika za one koji su živjeli po Božjem zakonu”, u svjetlu ne samo onoga na što nas podsjeća Stari zavjet, nego i sa stajališta “uskrsnuća Gospodinova” Novoga zavjeta.

Na euharistijskom slavlju u utorak, na kojem su, između ostalih, sudjelovali i predsjednik Zaklade Ratzinger-Benedict XVI. p. Federico Lombardi, teolog i učenik Hana Ursa von Balthasara belgijski isusovac Jacques Servais i rektor Papinskog sveučilišta Gregoriana, p. Mark Lewis, kardinal Ladaria citirao je jednu od najpoznatijih enciklika pape Benedikta, „Spe Salvi“, u kojoj ističe koliko je „Isus želio trpjeti s nama i za nas“.

Smrt Benedikta XVI., po mišljenju prefekta nekadašnjeg Svetog oficija (istog dikasterija kojim je od 1981. do 2005. predsjedao tadašnji kardinal Joseph Ratzinger, a čiji je sam Ladaria bio savjetnik od 1995.), narod Božji treba doživjeti kao anticipaciju onoga što uskrsna liturgija kaže kad pjeva „Surrexit Christus, Spes mea“.

Osvrćući se na liturgijska čitanja i riječi posljednjega suda iz Evanđelja po Mateju (25. poglavlje) „Bio sam gladan i dadoste mi jesti, bijah žedan i napojiste me“, Kardinal je želio istaknuti aktualnost misli Pape-teologa. „U svom djelu ‘Isus iz Nazareta’, papa Ratzinger nam je rekao da su blaženstva poput Isusove ‘intimne biografije’, poput portreta njegova lika“, u kojemu je sam Gospodin „istinski mirotvorac“.

Ladaria primjećuje da je u svojoj “potrazi za Bogom” papa Ratzinger slijedio voljenog svetog Augustina kao jednu od svojih zvijezda vodilja. U portretu Benedikta XVI. koji je podijelio s vjernicima, Kardinal je podsjetio na možda najljepšu i neizbrisivu osobinu Pape u miru, a to je „njegova blagost“, kako je u danima nakon smrti svoga prethodnika primijetio papa Franjo”.

Euharistija se slavila na liturgijski spomendan utemeljitelja salezijanaca svetog Ivana Bosca. Za tu su se prigodu tijekom liturgije kao zagovornici “našeg brata Benedikta” zajedno zazivali sv. Ivan Bosco i sv. Ignacije Loyola.

Misa je završila intoniranjem zahvalne pjesme „Salve Regina“. „Predajemo dušu Benediktovu – zaključio je Ladaria – u ruke Očeve milosrđa. Molimo za milost da slijedimo njegov primjer kako bismo došli do punine zajedništva s Bogom, konačnog cilja našega života“.

Filippo Rizzi, Avvenire.it, 1. veljače 2023.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This