Hrvatski isusovac predsjednik Europske konferencije isusovačkih provincijala

Objavljeno: 15. veljače 2023.

Europska konferencija isusovačkih provincijala (JCEP) objavila je sinoć da je generalni poglavar Družbe Isusove, p. Arturo Sosa, imenovao hrvatskog isusovca p. Dalibora Renića sljedećim predsjednikom te Konferencije, sa sjedištem u Bruxellesu. P. Renić ima 46 godina, a od 2017. godine je provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Službu treba preuzeti nakon isteka provincijalskog mandata u Hrvatskoj, odnosno koncem kolovoza 2023. godine.

Europska isusovačka konferencija sastoji se od 16 provincija. Obuhvaća oko 3,500 isusovaca, koji djeluju na području Europe, Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike i Srednje Azije, a pomažu im tisuće laika suradnika u raznim apostolskim djelima.

Zadaća je Europske konferencije isusovačkih provincijala poticati suradnju među provincijama i promicati zajednički pristup apostolskim izazovima, u službi općeg poslanja Družbe Isusove da naviješta Kristovu radosnu vijest. U Bruxellesu, političkom središtu Europske unije, zagovara relevantne ciljeve u europskim institucijama, kroz Isusovački europski socijalni centar (JESC).
Ondje je također sjedište europskog ureda Isusovačke službe za izbjeglice. Konferenciji je povjerena skrb za poučavanje vjeronauka u Europskim školama i pastoralna koordinacija Europske kapele. Konferencija podržava oko dvadeset isusovačkih mreža i projekata u različitim područjima poslanja, uključujući duhovnost, obrazovanje i pastoral mladih te intelektualni i socijalni apostolat. Ujedno koordinira centre za formaciju isusovačkih kandidata u Europi.

Uz spomenute apostolate, pod izravnom upravom predsjednika Konferencije je isusovačka zajednica Sv. Benedikta u Bruxellesu, treća probacija u Libanonu i isusovačka zajednica u Turskoj. Također je član šireg savjeta generalnog poglavara Družbe Isusove.

P. Renić je stupio u Družbu Isusovu s 19 godina. Filozofiju je studirao na isusovačkom Fakultetu u Zagrebu i doktorirao na Milltown Institutu u Dublinu. Teologiju je završio na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Treću probaciju obavio je u Manili, na Filipinima. Na Sveučilištu u Zagrebu, Fakultet filozofije i religijskih znanosti, postigao je zvanje izvanrednog profesora filozofije. Bio je član savjeta Europske isusovačke konferencije od 2017. do 2020., a član je Vijeća Hrvatske redovničke konferencije od 2020. Član je Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Hrvatske biskupske konferencije.

Jesuits in Europe

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Svetkovina Duhova

Svetkovina Duhova

Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama. Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo! Ne hlepimo za taštom slavom! Ne...

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This