Generalna skupština europskih isusovačkih provincijala u Lužnici

Objavljeno: 16. listopada 2019.

U Duhovnom centru Marijin dvor, Lužnica, od 11. do 16. listopada 2019. održana je generalna skupština Konferencije isusovačkih europskih provincijala, pod vodstvom predsjednika Konferencije o. Francka Janina. Sudjelovali su viši poglavari svih europskih provincija i regija Družbe Isusove, njih 25, uz predstavnike Vrhovne uprave isusovačkog reda iz Rima te izlagače i goste – ukupno 40 sudionika.

 

Prvoga dana izvješće je dao predsjednik Konferencije o. Franck Janin, s naglaskom na aktivnosti brojnih zajedničkih mreža isusovačkih europskih apostolata. Konferenciju provincijala SAD-a i Kanade predstavio je njezin predsjednik o. Tim Kesicki, a izvješće o obrazovanju dala je prof. Ilse Dekker, predsjednica Europske udruge isusovačkih škola (JECSE). Zatim je cijelo popodne posvećeno temi dijaloga „Istoka“ i „Zapada“ Europe, a glavni izlagač bio je češki teolog mons. Tomasz Halik, autor čije su knjige prevedene na mnoge svjetske jezike i nositelj brojnih priznanja, između ostalih Templetonove nagrade. Prof. Halik je pomogao boljem razumijevanju povijesnog konteksta novijeg razvoja društvene, kulturne i političke situacije europskog istoka, s naglaskom na posljedice komunističkih diktatura, koje uvjetuju društvenu klimu zemalja do danas. Istaknuo je činjenicu da su nekadašnje komunističke elite posvuda preuzele političke, medijske, kulturne i gospodarske strukture, isključujući iz njih prave borce za demokraciju i slobodu vjere, što zapadnoeuropski politički krugovi nisi prepoznali. S druge strane, zbog „željezne zavjese“, Istok nije s jednakim intenzitetom sudjelovao u izradi, primjeni i usvajanju odluka 2. vatikanskog sabora, ali je doprinio iskustvom mučeničke Crkve, koja je svoju teologiju razvijala i u zatvorima.

 

Sljedeći dani Skupštine bili su posvećeni glavnoj temi susreta, a to je dublje razumijevanje Općih isusovačkih apostolskih preferencija za razdoblje od 2019. do 2029. godine, s ciljem njihove primjene u apostolskom planu Europske konferencije isusovačkih provincijala. Podsjećamo, u ožujku 2019. papa Franjo dao je poslanje Družbi Isusovoj da u godinama pred nama veću pozornost posveti, prvo, upućivanju suvremenika na put k Bogu, osobito po ignacijevskim duhovnim vježbama i duhovnom razlučivanju; drugo, hodu s obespravljenima i marginaliziranima prema pomirenju i pravednosti; treće, praćenju mladih na putu prema budućnosti s Bogom; četvrto, suradnji u skrbi za zajednički dom, prema načelima enciklike Laudato si. Metoda rada isusovačke konferencije je zajedničko razlučivanje, što znači da se mnogo vremena posvećuje najprije osobnoj molitvenoj refleksiji, dijeljenju u duhovnim razgovorima po malim skupinama i postupnoj sintezi na zajedničkim plenumima.

 

U nedjelju su svi sudionici bili u obilasku centra grada Zagreba, napose Katedrale, gdje su se imali prigodu upoznati sa svetačkim likom bl. Alojzija Stepinca, i nekadašnje isusovačke crkve svete Katarine. Zatim su slavili koncelebriranu euharistiju u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu. Euharistiju je predvodio hrvatski provincijal o. Dalibor Renić. U propovijedi je napose istaknuo važnost kanonizacije kardinala Johna Henryja Newmana, koja se dogodila istoga dana u Rimu, i njegove teološke i filozofske misli za život vjernika u napetostima modernog doba, napose za život redovničkog provincijala. Slijedio je obilazak kampusa isusovačkog kolegija i fakulteta, te ateljea akademskog kipara, isusovaca časnog brata Zdenka Vidovića, autora veličanstvenog mozaika u spomenutoj crkvi.

 

U nastavku Skupštine se razgovaralo o zajedničkim centrima odgoja isusovačkog podmlatka u Europi, o brizi za stare i bolesne redovnike i odnosu prema dobročiniteljima i prijateljima Družbe Isusove. Izvješće od djelovanju Isusovačkog centra za društvena pitanja u Bruxellesu (JESC) dao je njegov voditelj o. Peter Rožič, a o projektu apostolata mladeži Magis Europe izvijestio je o. Vidmantas Šimkunas.

 

U Europi danas živi nešto manje od 4000 isusovaca, koji vode 169 škola, 36 ustanova visokog školstva (od čega 6 sveučilišta), 50 centara duhovnosti, mnoštvo župa, socijalnih, medijskih i pastoralnih centara te drugih oblika apostolata, često u suradnji s partnerima iz drugih redovničkih zajednica i laicima. Ove jeseni u europske provincije Družbe Isusove stupio je 51 novak.

 

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Preminuo isusovac p. Ignacije Čižmešija

Pater Ignacije Čižmešija, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je u utorak 9. siječnja u ranim popodnevnim satima u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu u Zagrebu, u 85. godini života, 67. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Sprovod će biti u...

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve iz Družbe Isusove

Misa za sve vjerne mrtve isusovce slavljena je 7. studenoga 2023. u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu. Predvodio ju je otac Provincijal Sebastian Šujević. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Bila su nazočna i...

Share This