Znanstveni simpozij na temu početka Prvoga svjetskog rata

Objavljeno: 26. lipnja 2014.

Hrvatski povijesni institut u Beču Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu, u suradnji s Institutom za Istočnoeuropsku povijest sveučilišta u Beču i Hrvatskom akademskom zajednicom u Austriji prije nekoliko dana priredio je znanstveni simpozij na temu sto godina od početka Prvoga svjetskog rata.

Zajedničko prisjećanje na to nezapamćeno krvoproliće, njezine uzroke i posljedice ovih dana je u posebnoj mjeri u žarištu svjetske znanstveno-povijesne i političke javnosti. Povijesna je činjenica da je između 1914.-1918. godine život izgubilo 65 milijuna ljudi: 10 milijuna je poginulo u bitkama, a 20 milijuna je bilo ranjeno, ozlijeđeno fizički i psihički… Četiri velika carstva koja su dotada postojala: rusko, njemačko, austrougarsko i osmansko – nestala su u vihorima ratnih sukoba. Iscrtana je nova svjetska politička karta. Nastalo je desetak novih država, ali i nove ideologije… Prvi svjetski rat, začetnik katastrofa koje su pogodile 20. stoljeće, promijenio je živote pojedinaca, društva i država u Europi.

Na osnovu proučavanja arhivske građe (osobito čuvane u arhivima Austrijske i Hrvatske provincije Družbe Isusove) ali i iz cjelokupnoga povijesnoga konteksta nastanka i posljedica Prvoga svjetskoga rata simpozij pokušava razotkriti detalje koji bi mogli pomoći razumijeti uzroke i posljedice te katastrofe svjetskoga razmjera.

Program simpozija dostupan je ovdje.

 

Prije gotovo četvrt stoljeća (točnije u siječnju 1991. godine) zalaganjem nekolicine entuzijasta, u doba borbe za samostalnost Hrvatske, osnovan je u okviru Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu Hrvatski povijesni institut u Beču. U gotovo 25 godina postojanja Institut je organizirao više znanstvenih simpozija, tribina, okruglih stolova, predstavljanja knjiga… U vlastitoj nakladi, ali i kao su-nakladnik, Institut je objavio veći broj publikacija: časopisa i knjiga… Uz Institut na adresi našega donedavnoga prebivališta – Canisiusgasse 16 – djelovao je i Kolegij koji je zapravo bio svojevrsni slijednik staroga hrvatskoga Kolegija u Beču iz 17. i 18. stoljeća koji je bio dio Bečkoga sveučilišta. Kroz Kolegij je proteklih godina prošlo više stotina mladića i djevojaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, stječući visokoškolske diplome i znanstvene stupnjeve na bečkim učilištima: od povijesti preko filozofije, informatike, ekonomije, glazbe, arhitekture i iz drugih studija. Mnogi koji su boravili u našemu Kolegiju danas imaju zapaženu ulogu u Hrvatskoj i svjetskoj znanosti i umjetnosti.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This