Značenje loga 36. Generalne kongregacije

Objavljeno: 4. listopada 2016.

Logo 36. Generalne kongregacije nadahnut je govorom pape Franje isusovcima u crkvi Imena Isusova (Il Gesù) u Rimu 27. rujna 2014., prilikom 200. godišnjice ponovne uspostave Družbe Isusove. Sveti je Otac tada potaknuo isusovce na razlučivanje u ovim teškim vremenima kako bismo bili poslušni Božjoj volji te da “veslamo” s Gospodinom služeći Crkvi u svjetlu riječi koje je Isus uputio Petru: “Izvezi na pučinu…” (Lk 5,4)

Jedino nas razlučivanje čuva od iskorjenjivanja, od istinskog “zatajenja” srca, odnosno od sebičnosti, posvjetovljenja i gubitka našeg obzora – naše nade, a to je Isus, samo Isus…

Družbina lađa je bacana valovima amo-tamo i nema ničega iznenađujućega u tome. Čak je i Petrova lađa tome izložena od svojih početaka do danas. Noć i moći tame uvijek su u blizini. Veslanje umara. Isusovci moraju biti “hrabri i stručni veslači” (Pio VII., Sollecitudo omnium ecclesiarum): Veslajte onda! Veslajte, budite snažni, čak i uz suprotni vjetar! Veslajmo zajedno služeći Crkvi! Veslajmo zajedno!

Dok veslamo, a veslamo svi, pa čak i papa u Petrovoj lađi, moramo mnogo moliti i govoriti: “Gospodine, spasi nas! Gospodine, spasi svoj narod!” Gospodin će nas, iako smo ljudi male vjere, spasiti. Uzdajmo se u Gospodina! Uzdajmo se uvijek u Gospodina!

Monogram IHS predstavlja Družbinu lađu unutar Crkve. Plavo-zeleni valovi predstavljaju more koje nas poziva da njime plovimo, da izvezemo lađu na pučinu ploveći prema obzoru i krajnjim granicama. Križ predstavlja jedra u koja Duh Sveti puše kako bi nam pomogao u plovidbi. Smeđa boja monograma IHS upućuje na pečat koji je sveti Ignacije koristio u počecima Družbe te nas vraća korijenima i tradiciji naše originalne karizme. Plamen iznad križa predstavlja “plamen koji užiže druge plamenove” iz prethodne generalne kongregacije. Taj plamen bez prestanka gori iznad jarbola i rasvjetljuje nam put kako bismo Družbinu lađu “izvezli na pučinu” u skladu s našim načinom postupanja. Plamen je poput “stijenja što tek tinja”, ali se na gasi te predstavlja našu molitvu koju u nama rasplamsava Duh Sveti: “Gospodine, spasi nas.” Uzdajmo se uvijek u Gospodina, molimo kako nas potiče papa Franjo i odgovorimo njegovom pozivu – “veslajmo zajedno”.

Logo su dizajnirali Pablo Fernández SJ (Čile), i Elías López SJ (Španjolska).

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This