Vrijedan magisterij o isusovačkom pedagoškom radu

Objavljeno: 12. siječnja 2012.

Mr. sc. Suzana Ivančić, profesorica povijesti u Osnovnoj školi Brestje i dugogodišnja članica Odbora za pastoral Roma pri HBK, na Filozofskom je fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekla akademski naslov obranivši 9. siječnja 2012. svoj magistarski rad pod naslovom “Pedagoški rad isusovaca u Hrvatskoj 1918.–1948.”. Povjerenstvo je kandidatkinji dodijelilo najvišu ocjenu za njezino izlaganje održano uz pomoć skladno složene prezentacije kao i za njene odgovore na postavljena pitanja.

Istraživanje, koje polazi od osnovnih zasada sv. Ignacija Lojolskoga i najvećim se dijelom zadržava na isusovačkom vođenju Gimnazije na Zagrebačkoj Šalati, precizno analizira pedagoške čimbenike u prijelomnom razdoblju sredinom prošloga stoljeća obilježenog smjenom triju državnih tvorevina. Publika nazočna na obrani rada pozorno je pratila osobito neka istaknuta imena koja su ponikla iz te škole kao i napomene o svestranoj i cjelovitoj izobrazbi kojoj u temelju stoji čuveni isusovački Ratio studiorum. Ivančić je istaknula ustrajna nastojanja profesora gimnazije oko poboljšanja nastave u delikatnim prilikama te zaključila citirajući ravnatelja o. Alfirevića koji je u duhu Pavlova himna iz 1 Kor 13 neumorno upozoravao na ljubav kao ključ pedagogije.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This