Volonterski centar SKAC

Objavljeno: 2. studenoga 2014.

Jedna od temeljnih ideja Studentskog katoličkog centra (SKAC) jest cjelovita formacija mladih za aktivni angažman u društvu. Uz njegove vrlo uspješne programe formacije mladih, prepoznat je i specifičan prostor u kojem bi mladi mogli biti pozvani na vrlo konkretan vid društvenog angažmana – volonterstvo. Na različitim područjima, u suradnji s različitim udrugama i institucijama, ova je ideja konačno dobila svoj obris. Sazrelo je vrijeme u kojem SKAC bira volonterstvo – izlazi iz Palmotićeve i odlazi po cijelom Zagrebu i šire. Ondje želi dolaziti najpotrebnijima i biti vrlo konkretan kroz djela nadahnuta milosrdnom ljubavi.

Cilj Volonterskog centra SKAC je pružiti mladima mogućnost organiziranog i strukturiranog volontiranja na različitim mjestima ovisno o njihovim interesima uz cjelovitu edukaciju i praćenje njihovog rada. Ove je jeseni s volontiranjem krenulo sedamdesetak volontera uz pratnju 8 koordinatora i desetak stručnih suradnika. Volonterske aktivnosti provode se u različitim institucijama i udrugama u Zagrebu i okolici, što obuhvaća različite ranjive i najpotrebitije skupine društva – napuštenu i bolesnu djecu, starije i nemoćne osobe, beskućnike, izbjeglice i tražitelje azila, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s invaliditetom, osobe u palijativnoj skrbi. Volonterski centar SKAC svojim aktivnostima dolazi napuštenim i marginaliziranim osobama i ondje uz kršćansku autentičnost vrlo konkretno i osmišljeno, djelima svjedoči svoju vjeru.

Svaki je volonter prošao početnu opću edukaciju o volonterstvu koja progovara o psihološkim i duhovnim osobitostima kršćanskog volonterstva. Na njoj su vrlo temeljito obradili psihološke aspekte volonterstva, a također raspravljali i o specifičnostima kršćanskog volonterstva: što bi ono, iz pozicije kršćanstva, trebalo obuhvaćati te na koji način ono može ostvarivati svoju posebnost u pogledu i pristupu. Osim opće, svaki volonter je prošao i specifičnu edukaciju usmjerenu na osobitost u pristupu određenoj skupini ljudi za koju je volonter zainteresiran. Volonteri također imaju timske susrete na kojima rade na duhovnom rastu i razgovaraju o konkretnim problemima s kojima se susreću tijekom volontiranja. Osim toga, neprestano se ostvaruje suradnja s novim institucijama i udrugama, a osmišljavaju se mnogi projekti koji će u budućnosti rezultirati mnogim volonterskim akcijama u suradnji s još nekim gradovima u Hrvatskoj.

Volonteri puni entuzijazma svjedoče o svojem zadovoljstvu aktivnostima koje provode i osobama koje susreću kroz svoj rad. Ovaj projekt ima zaista jasnu perspektivu i velik prostor djelovanja pred sobom, otvoren za mnoge nove ideje koje čekaju mlade željne promjena da sebe ugrade u njega.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This