U Zagrebu održana 41. obiteljska ljetna škola

Objavljeno: 29. kolovoza 2012.

ljetna skolaU organizaciji Obiteljskog centra Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove u prostorima Filozofskog fakulteta Družbe Isusove na Jordanovcu u Zagrebu od 23. do 26. kolovoza održana je 41. obiteljska ljetna škola s temom “Ovisnosti u obitelji – prepoznavanje i pristup”. Otvorenju Škole uz sudionike iz republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine nazočili su i izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića pomoćni biskup Valentin Pozaić, dekan FFDI dr. Ivan Šestak, zamjenik biskupskog vikara za grad Zagreb mons. Zvonimir Sekelj i trojica povjerenika obiteljskog pastorala u svojim biskupijama: dr. don Josip Čorić, mr. Marko Lončar i mons. Milivoj Koren. Sve je pozdravio i u temu uveo voditelj Obiteljskog centra FTI-a mr. o. Jure Bosančić, DI.

Mr. Božena Galoić Cigit, defektologinja i psihoterapeutkinja, i doc. dr. Zoran Zoričić, psihoterapeut, održali su četiri predavanja o ovisnostima, a dr. o. Mijo Nikić, DI, teolog i dubinski psiholog, održao je psihološko-teološko predavanje. Dr. o. Niko Bilić, DI, održao je biblijsko predavanje i vodio meditacije. Organizirana su i dva okrugla stola sa svjedočenjem dvojice mladića koji se liječe od ovisnosti i bračnog para koji se borio da njihov sin prihvati liječenje. Organizirano je i osam radionica pod vodstvom mr. Galoić Cigit, dr. Danijele De Micheli Vitturi, spec. obiteljske med., i mr. o. Josipa Sremića, DI.

Dok su roditelji sudjelovali na Školi na Jordanovcu njihova starija djeca, njih više od tridesetero, imali su svoj program o istoj temi u Markuševcu, a na brizi zajednice Male obitelji Bezgrešnog Srca Marijina pod vodstvom o. Danijela Korace, DI, i vjeroučiteljice prof. Marije Žganjer. Program Škole pratili su djelatnici Radio Marije i dobar dio materijala emitiraju za svoje slušatelje. I ove će godine radio Mir Međugorje uskoro preko nekoliko emisija prenositi sadržaje predavanja i radionica.

mladi oljs 2012

U zaključnoj raspravi organizator je pozvao okupljene očeve obitelji da posvjedoče kako oni žive svoju ulogu oca odgojitelja. U predavanjima je, naime, izišlo na vidjelo koliko je prevažna uloga očeva u odgoju djece i mladih. Tamo gdje očevi nisu prisutni u obitelji ili se ne angažiraju u odgoju, nastaju nevolje. Mnogi očevi teško prihvaćaju da nisu samo hranitelji obitelji, nego da imaju od Boga danu svetu i veliku zadaću da aktivno sudjeluju sa suprugom u odgoju svoje djece i mladih. Okolnosti su danas takve da previše opasnosti vreba na djecu i mlade u društvu vršnjaka, u medijima, napose u TV-u i internetu. Bez nadzora mogu lako zapasti u ovisnosti o igricama, prekomjerno gledanje TV. Tako već u vlastitom domu postoje izazovi i opasnosti da se lako upada u ovisnosti. Izvan doma još i veće. Ako se doma ne doživljavaju važnima, ako se s njima malo ili nikako ili nekvalitetno komunicira, traže u društvu svojih vršnjaka ili onih malo starijih zamjenske figure roditelja. To je pravi bijeg iz obitelji. Nažalost, vani nalaze osobe koje su već u ovisnosti alkohola ili droge pa zdušno i njih guraju u iste nevolje. Naći će i dilere koji žele na njima zaraditi, nudeći im kratkotrajne užitke u drogi. Tako se malo-pomalo broj ovisnika povećava. Ako očevi obitelji nalaze vremena za svoju djece, ako su osnaženi u svojoj odgojnoj funkciji, mladi neće tako lako bježati od kuće nego će bježati od onih na kojima već vide jadne rezultate ovisnosti.

Više očeva svjedočilo je kako su sporo dozrijevali u odgojnoj ulozi, što je bilo na štetu djece. Jednim dijelom zbog toga što u svome ocu nisu nalazili uzor, a dijelom zbog briga za život obitelji. Neke je sudjelovanje u Domovinskom ratu odvojilo od obitelji i sada vide razliku kod djece koja su odrastala u njihovoj odsutnosti i one koja su rođena nakon završetka rata. Najveća i najduža odsutnost očeva dogodila se zbog rada u inozemstvu. Rijetki su, naime, odveli u inozemstvo i svoju obitelj. Očevi su govorili i o pomoći svojih supruga u sazrijevanju te uloge. Neke su supruge pred sudionicima govorile kako su iz dobrih namjera štitile svoje muževe od briga za kuću i za djecu, što je ostavilo loš trag na njima i na obitelji. Iz te rasprave izrastao je prijedlog da bi sljedeća Obiteljska škola imala za temu upravo mjesto i ulogu očeva u odgoju djece i mladih. Kad očevi tu ulogu žive kako treba, onda će djeca i mladi sigurnije odrastati u zrele i odgovorne ljude i vjernike i lako se odupirati napastima bilo kakvog bijega od života.

Kao i prijašnjih godina bilo je za vrijeme Škole osigurano čuvanje i animacija djece kojih je bilo oko trideset i koja su onda u subotu navečer u priredbi pokazali roditeljima što su sve korisnog naučili u kratko vrijeme pod vodstvom vjeroučiteljice s. Marijele Žuro.

Slavljenje Euharistije kao i meditacije utvrdili su sudionike u vjerničkom uvjerenju da je povezanost s Gospodinom roditeljima i mladima najjača potpora u osmišljenom životu i snaga kojom smo kadri oduprijeti se napastima ovisnosti bilo koje vrste.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This