U Siriji pogubljen isusovac p. Frans van der Lugt

Objavljeno: 7. travnja 2014.

Jutros, 7. travnja oko 8 sati, naoružana maskirana osoba upala je u isusovačku kuću u Homsu, tražila da razgovara s p. Fransom van der Lugtom te ga, kad su otišli u vrt kuće, pogubilla s dva metka u glavu.

P. Frans van der Lugt je 75-godišnji nizozemski isusovac koji je u Siriji proveo posljednjih 50 godina svog života, zemlji koju je smatrao svojoj drugom domovinom. Kroz svo to vrijeme djelovao je u raznim edukativnim projektima te projektima za osobe s invaliditetom.

Zadnje dvije godine on i njegova subraća živjeli su u starom Homsu, u četvrti kojom su vladale snage pobunjenika, a koje je opkolila sirijska vojska. Do veljače 2012. godine u tom širom području živjelo je više desetaka tisuća kršćana. Danas, od 3000 civila koji su opkoljeni u četvrti u kojoj je živio i p. Frans, samo je 80tak kršćana.

Sigurnost p. van der Lugta na poseban se način postavljala u pitanje od prošlog srpnja kada je nestao p. Paolo dall’Oglio koji je također živio i djelovao u Siriji. Ovaj talijanski isusovac tad je otet u području koje drže pobunjenici i, iako predstavnici nekih nevladinih organizacija tvrde da su ga otmičari ubili, njegova sudbina je još uvijek nepoznata.

 

Neka ga Gospodin primi u svoju blizinu i neka podržava svojom milošću napore njegove subraće koja se nesebično daju u službi svih žrtava nasilja.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This