U Klanjcu otvoreno izložba isusovca Marijana Gajšaka

Objavljeno: 22. rujna 2014.

U suradnji s Galerijom Antun Augustinčić, Hrvatskom pokrajinom Družbe Isusove i uz potporu Ministarstva kulture RH, Krapinsko – zagorske županije i grada Klanjca, u Klanjcu, rodnom mjestu isusovca, akademskog kipara i slikara o. Marijana Gajšaka (1944.-1993.), uz 70. obljetnicu njegova rođenja Ogranak Matice Hrvatske Klanjec priredio je retrospektivnu izložbu pod nazivom: “Marijan Gajšak, Povratak u Klanječi Dol”.

Sedamdesetak slika i kiparskih ostvarenja tog vrsnog stvaratelja na području sakralne umjetnosti, rođenog u Klanjcu, u izložbeni prostor Kulturnog centra Klanjec postavio je Božidar Pejković, koji je ujedno i autor prigodnog kataloga. Izložbu je u petak 12. rujna otvorio predsjednik Matice Hrvatske akademik Stjepan Damjanović koji je u prigodnom obraćanju zaželio da umjetnički opus Marijana Gajšaka konačno dobije dostojno mjesto u hrvatskoj likovnoj umjetnosti.

O Gajšakovim umjetničkim dosezima govorila je Snježana Pintarić, direktorica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, ujedno i autorica teksta u prigodnom katalogu. Inicijator i duša u organizaciji ove izložbe, predsjednik Ogranka MH u Klanjcu Nikola Filko ispričao je povijest ovog poduhvata, zahvalio je hrvatskim isusovcima koji su kao vlasnici i čuvari Gajšakove ostavštine omogućili ovu izložbu i podupirateljima koji su novčanom i svekolikom drugom potporom doprinjeli ostvarenju izložbe. U ime isusovaca prisutnima se obratio p. Tonči Trstenjak, Gajšakov subrat i sudrug, koji je izrazio radost što su radovi o. Gajšaka postali dostupni široj javnosti i zahvalio svima koji su tome doprinijeli. Gradonačelnik grada Klanjca Zlatko Brlek u svom je pozdravu istaknuo ponos što je tako iznimna osoba i umjetnik kao o. Marijan Gajšak potekla iz tog kraja gdje su rođeni slikar Oton Iveković i kipar Antun Augustinčić. Glazbeni ugođaj na otvorenju ove izložbe priredili su Klapa Bistrica i operna pjevačica Lucija Jelušić.

U nedjelju 21. rujna u 11h biskup Valentin Pozaić uz prigodnu svečanost i misno slavlje blagoslovio je veliko raspelo Marijana Gajšaka na klanječkom vidikovcu.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 12. listopada ove godine.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This