Tribina – Indijski ples u katehezi i liturgiji

Objavljeno: 19. lipnja 2012.

Jeste li spremni za pravi kulturni šok? U ovu srijedu indijski klasični plesač, svećenik isusovac dr. sc. Saju George izvest će plesni program u velikoj dvorani Filozofskog fakulteta Družbe Isusove na Jordanovcu. Reći će također nešto o ulozi plesa u katehezi i liturgiji u Indiji, ali i o misionaru patru Anti Gabriću s kojim je surađivao.

Dobro došli!

Tko je Saju George?

Dr Saju George Moolamthuruthil je indijski isusovac. Rođen je u Kerali 1965. Duboko nadahnut bl. Majkom Terzijom i sv. Petrom Damjanskim odlučio je stupiti u isusovački red 1985. Za svećenika je zaređen 2001. Između studija filozofije i teologije profesionalno se formirao u klasičnom indijskom plesu na Sveučilištu Rabindranath Tagore u Kalkuti.

Doktorirao je na Sveučilištu u Madrasu 2004. tezom o “Religijsko-filozofskim temeljima indijskoga klasičnoga plesa u šivanskoj tradiciji.” Predaje na više instituta. Znanstveni je savjetnik na području plesa na Kalai Kaviri College of Fine Arts (Sveučilište Bharatidasan).
Održavao je izvedbe i seminare u Rusiji, SADu, Kanadi, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Portugalu i brojnim drugim zemljama. Imao je i čast izvesti ples tijekom prinosa darova na misi koju je papa bl. Ivan Pavao II. slavio u New Delhiju 1999. Vodi duhovni centar Kalahrdaya u Kalkuti, koji promiče duhovnost kroz umjetnost i kulturu. Aktivno je uključen i u socijalni rad i obrazovanje siromašne djece u Kalkuti.

P. Saju George je kao bogoslov surađivao s hrvatskim misionarom p. Antom Gabrićem u Bengaliji i o njemu nosi naljepše uspomene.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This