Svjetska skupština ZKŽ-a

Objavljeno: 15. kolovoza 2013.

Od 29.7. do 9.8.2013. održana je 16. svjetska skupština Zajednice kršćanskog života (ZKŽ) u Libanonu. Kao delegat iz Hrvatske prisustvovao je Nikola Trubić, koji u ZKŽ-u Hrvatska obavlja dužnost Eurolink-a, tj. osobe zadužene za kontakt s Europskim vijećem ZKŽ-a.

Pod geslom „Od korijenja do novih obzorja“ skupština je u srcu prebirala Očeve riječi upućene Kristovim učenicima: „Ovo je Sin moj, Ljubljeni. Slušajte ga!” (Mk 9,7). Kao i za prve učenike tako i za nas bilo je lijepo slušati Očev glas, koji je na poseban način progovarao iz srca ljudi okupljenih u ovoj Biblijskoj zemlji, mjesta gdje je Isus zaista hodao.

U zajedništvu sa predstavnicima iz cijelog svijeta, u slavljeničkoj 450. godini ignacijevskih laičkih zajednica, otvorili smo svoja srca i sa zahvalnošću se prisjećali povijesti, te promišljali o sadašnjosti i budućnosti. Slaveći bogatstvo naroda i kultura s radošću smo u svjetsko zajedništvo primili tri nove nacionalne zajednice – Bocvanu, Gvatemalu i Litvu.

Prisjetili smo se i kako je ZKŽ u svojoj biti laičko apostolsko tijelo, spremno staviti se Bogu na raspolaganje. Članovi ZKŽ-a mogu biti angažirani u osobne apostolate, a i ZKŽ kao zajednica može biti institucionalno aktivna ili međunarodno angažirana, ali korijen svi ovih misija je utemeljen u prvobitnom pozivu svakog člana da iskreno živi ignacijevsku duhovnost u svakodnevnom životu, odišući životnom jednostavnošću.

Skupštinu je posjetio i vrhovni poglavar Družbe Isusove, p. Adolfo Nicolás koji je u svojem nagovoru potaknuo na traganje za mudrošću u ovom suvremenom svijetu, te ukazao na papu Franju kao svjedoka te mudrosti. Napominjući da je mudrost u smislu otkrivanja Božjeg milostivog djelovanja ne samo u očitim djelima iz povijesti, već u svemu, u svakodnevnom životu. To je način  kontemplacije u ljubavi – pronalaženje Boga – a poziv zajednice da bude proročka tada postaje važan izazov.

Raspravljalo se o trima apostolatima na kojima djeluje zajednica: globalizacija i siromaštvo, obitelj, ekologija – te su donijete okvirne smjernice koje bi zajednica trebala primjenjivati u lokalnom, nacionalnom i regionalnom kontekstu. Ovim apostolatima pridružili smo temu mladih kao izuzetno važnu za opstojnost šire kršćanske zajednice.

Skupštinu smo priveli kraju uz konstataciju da ne možemo ostati među oblacima više od učenika na brdu Preobraženja, znamo da nas Krist šalje u dolinu, da s njim surađujemo u svakodnevnom životu. Da to činimo u njegovu društvu, s dubokim korijenima, i otvoreni novim obzorima.

 

Barbara Vrban/Nikola Trubić

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This