Svečana proslava Dana Filozofskog fakulteta Družbe Isusove

Objavljeno: 7. studenoga 2013.

U srijedu, 6. listopada 2013., Filozofski fakultet Družbe Isusove u Zagrebu proslavio je Dan Fakulteta i 25. obljetnicu svojega djelovanja pod istim imenom. Prigodna proslava održala se u svečanoj dvorani Fakulteta Anton Bauer uz prisustvo brojnih uzvanika, profesora i studenata.

Program je započeo intoniranjem Hrvatske himne, nakon čega je prigodni govor održao prof. dr. Ivan Šestak, dekan Fakulteta. Uslijedila su dva predavanja, prof. dr. Josef Quitterer, s Instituta za kršćansku fiozofiju i Katoličkog-teološkog Fakulteta Leopold-Franzens Sveučilišta u Innsbrucku održao je predavanje pod naslovom What must be true that I can survive my death? — Philosophical reflections on immortality and resurrection (Što mora biti istinito kako bih mogao nadživjeti moju smrt? – Filozofska razmišljanja o besmrtnosti i uskrsnuću), dok je akademik Mislav Ježić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorio o Značenju studija religijskih znanosti danas.

Proslavi su nazočili nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico, nadbiskup riječki mons. Ivan Devčić, pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić, predstavnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Zagrebačkog sveučilišta, Hrvatskih studija, te izaslanici Ureda predsjednika Republike Hrvatske te Ureda gradonačelinika grada Zagreba.

Povodom svoje srebrene godišnjice Fakultet je istaknutoj hrvatskoj povjesničarki Agnezi Szabo podijelio počasni doktorat. Počasni dokotorat gospođi Szabo uručio je zamjenik Velikog kancelara Fakulteta, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Ante Tustonjić.

Za glazbeni dio programa pobrinuli su se Stipo Bilić te Marija Čepulić i Štefan Polgar.

Dana 31. srpnja god. 1989. Kongregacija za katolički odgoj (Kongregacija za sjemeništa i učilišta) pri Svetoj stolici podigla je isusovački Filozofski studij na razinu Filozofskoga fakulteta (FFDI). Time mu je dala pravo podjeljivanja akademskih stupnjeva, uključujući i doktorat.

Ministarstvo znanosti Republike Hrvatske upisalo je god. 1992. FFDI u Registar znanstveno-istraživačkih organizacija.

Senat Sveučilišta u Zagrebu je 8. veljače 1994. donio odluku kojom se program filozofije i religijske kulture prihvaća kao dio Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

FFDI prihvatio je akad. god. 2005./2006. tzv. “bolonjski proces”, prema kojemu se na Fakultetu izvode ovi studiji:

  • preddiplomski jednopredmetni studiji filozofije i religijskih znanosti
  • preddiplomski dvopredmetni studij filozofije i latinskog jezika
  • preddiplomski jednopredmetni studij filozofije
  • diplomski jednopredmetni studij filozofije
  • diplomski jednopredmetni studij religijskih znanosti
  • poslijediplomski doktorski studij filozofije
  • poslijediplomski doktorski studij religijskih znanosti
Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This