Sv. Ignacije Lojolski proslavljen u isusovačkim zajednicama

Objavljeno: 1. kolovoza 2014.

Nakon što smo zajednički proslavili sv. Ignacija na Sljemenu uoči samog dana kada se spominje u liturgijskom kalendaru Crkve, svečano je bilo u raznim gradovima u kojima djeluju isusovci Hrvatske pokrajine.

U zagrebačkoj bazilici Srca Isusova svečanu večernju misu u zajedništvu s dvadesetak koncelebranata predvodio je poglavar isusovačke zajednice u Palmotićevoj p. Mirko Nikolić, a propovijedao je p. Mijo Nikić. U propovijedi se p. Nikić osobito pozabavio Ignacijevom metodom razlikovanja duhova, istaknuvši kako nam je ona danas, u vremenima u kojima živimo, posebno potrebna kako bismo mogli raspoznavati što je volja Božja za naš život, a što je djelovanje zloga u našem osobnom životu, kao i u okruženju u kojemu živimo. Ovom sv. misom proslavili su se i jubileji p. Stanislava Kosa i p. Vladimira Horvata.

U opatijskoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije svečano euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić. U koncelebraciji su bili riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, gospićki biskup Mile Bogović, provincijal p. Ante Tustonjić te brojni svećenici. U propovijedi je p. Vatroslav Halambek osvijetlio lik sv. Ignacija kao i razdoblje ukinuća Družbe Isusove 1773. godine i njezine ponovne uspostave 1814. Jednako tako propovjednik je istaknuo da je u dvjesto godina od kada je Družba uspostavljena svojih sedamdeset godina redovničkog života ugradio p. Ivan Fuček, trenutno član opatijske zajednice koji je u svojemu redovničkom životu obavljao različite službe među kojima službu provincijala, rektora Družbinog kolegija u Zagrebu, dugogodišnjeg profesora moralne teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu i na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, te kao teolog Apostolske pokorničarne.

Svečano je bilo i u Splitu, gdje je u kapelici Srca Isusova uz isusovačku rezidenciju na Manušu svečanu sv. misu predvodio nadbiskup splitski mons. Marin Barišić. U homiliji je nadbiskup Barišić podsjetio na razdoblje Ignacijeva oporavka nakon teškog ranjavanja. U tom je razdoblju sv. Ignacije ne našavši druge literature bio prisiljen čitati životopise svetaca. Čitanje ovoga štiva pomoglo mu je u otkrivanju Božje volje za njegov život, te je i on kao što su to učinili mnogi prije njega odlučio radikalno nasljedovati Isusa Krista, ostavivši svijet u kojemu je do tada čeznuo za slavom. Kroz mnoštvo informacija kojima smo svakodnevno zatrpani nameću nam se lažni heroji i ideali, no mi smo i dalje prazni, bez nade i životne radosti, rekao je nadbiskup te dodao kako, od te buke ne vidimo i ne čujemo ni sebe ni Boga. Sv. Ignacije nas poziva da se oslobodimo traganja za svjetovnim ispunjenjima, izdvojimo vrijeme za Gospodinovo štivo i za molitvu, te tako pronađemo životno uporište u Gospodina.

U svečevoj crkvi u Dubrovniku svečanu euharistiju u zajedništvu s brojnim svećenicima predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić. U svojoj propovijedi biskup Uzinić je podsjetio na život i djelo sv. Ignacija, kao i na povijest Družbe Isusove koja slavi dvjesto godina od svoje ponovne uspostave, te je potaknuo vjernike na molitvu za pokretanje postupka beatifikacije poznatog isusovca Petra Perice, koji je svoje posljednju službu imao upravo u Dubrovniku, a umro je mučeničkom smrću kada su ga partizani strijeljali zajedno s mnogim drugim uglednim Dubrovčanima na otočiću Daksi 25. listopada 1944. godine.

foto: laudato.hr

Sarajevska župa sv. Ignacija Lojolskog na Grbavici koja je povjerena isusovcima također je svečano proslavila svoga zaštitnika. Proslavi je prethodila trodnevnica koju je predvodio p. Vinko Maslać. Na sam blagdana svetu misu u 10.30 predslavio je p. Vinko, a večernje euharistijsko slavlje predvodio je fra Mato Dragičević, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije. Dodajmo ovome kako će u subotu, 2. kolovoza, pod svečanom svetom misom u 11.00 sati, biti postavljena povelja u temelje nove župne crkve sv. Ignacija na Grbavici. Svečanost blagoslova crkve i pastoralnog centra predvodit će uzoriti gospodin kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This