Susret slovenskih i hrvatskih skolastika

Objavljeno: 15. travnja 2013.

 

Još duboko u uskrsnoj osmini, 4. travnja, no tek na počektu podužeg uskrsnog vremena, skupina skolastika Hrvatske pokrajine Družbe Isusove (njih devet, koji su na studiju ili magisteriju u Zagrebu), časni brat Mirko Matas te vicesuperior zajednice o. Ante Gabrić, p. Dalibor Renić otputovali su u Ljubljanu kako bi slovenskoj subraći uzvratili posjet od prošle godine. Tamošnji skolastici s patrima Jožom Roblekom i Francom Kejžarom dočekali su nas u Ljubljani u provincijskoj kući. Nakon okrepe, srdačni susret je nastavljen prezentacijom o isusovcima u Sloveniji i njihovim apostolatima te obilaskom župne crkve Ljubljana Dravlje te upoznavanjem sa simbolikom arhitekture novije crkvene zgrade, posvećene Utjelovljenju Isusa Krista.  Također smo skoknuli do kapele Zavoda sv. Stanislava u Ljubljani, gdje smo se pomolili i vidjeli mozaik p. Marka Ivana Rupnika, a u temu obilaska sakralnih prostora ulazi i posjet isusovačkoj crkvi sv. Josipa, koja je još uvijek u obnovi. Poslije ručka u Ignacijevom domu duhovnosti i pozdrava s p. provincijalom, Milanom Bizantom, popeli smo se do Ljubljanskog dvorca, a nakon toga obišli povijesno šarmantni centar grada. Susret je zaključen slavljem sv. mise u kapelici Našega Gospoda (djelo arhitekta-isusovca Roberta Dolinara) u prije spomenutom domu duhovnosti. Radosni što smo se mogli ovakvim kontaknom više upoznati sa subraćom u susjedstvu, uputili smo se nazad u Zagreb.

Hrvoje Juko SJ

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This