Susret novaka istočne Europe

Objavljeno: 14. svibnja 2012.

Od 5. do 11. svibnja šestorica novaka naše Hrvatske pokrajine Družbe Isusove sudjelovali su zajedno s magistrom, p. Stipom Balatincem, na susretu novaka istočne Europe. Susret se održao u mjestu Dobogoko u blizini Budimpešte. Na susretu su sudjelovali još i novaci slijedećih zemalja: Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka i Litva. Sudjelovala su 44 sudionika, uključujući i novake i odgojitelje. Susret je bio održan u lijepoj prirodi koja okružuje dom duhovnih vježbi Manreza, gdje su sudionici bili smješteni. Svaki dan bio je obilježen centralnim događajem – svetom misom, koja se slavila na engleskom jeziku.

Odmah drugi dan po dolasku bio je predviđen posjet Budimpešti, gdje se u manjim grupama moglo vidjeti najvažnije znamenitosti glavnog grada Mađarske, s naglaskom na katedrali sv. Stjepana. Taj posjet je završio svetom misom u crkvi Srca Isusova, koja se nalazi u sklopu Kuće dijaloga, središnjoj kući mađarskih isusovaca gdje je smješten i provincijalat.

Slijedeća tri dana naglasak je bio na radionici pod temom Eksperimenti u novicijatu (Velike duhovne vježbe, rad u bolnici, hodočašće, ponizni poslovi, poučavanje djece i neukih, propovijedanje). Radionicu je vodio p. Philip Endean, isusovac britanske provincije i profesor teologije na Oxfordu. Posebno je bio vrijedan rad u malim grupama u kojima su novaci mogli razmijenjivati svoja iskustva i tako proširivati vidike i rasti u boljem razumijevanju eksperimenata.

Bilo je rezervirano vrijeme i za sportske aktivnosti, a jedan čitav dan bio je izdvojen za planinarenje u obližnja brda. Planinarenje je otprilike bilo dugo 17 km, pa je samim tim predstavljalo i izazov da bi ga se savladalo. Atmosferu među sudionicima susreta označilo je i komuniciranje na samo jednom jeziku – engleskom. To je stvorilo jedno posebno zajedništvo i osjećaj povezanosti među sudionicima. Susret se pokazao kao jako vrijedno i poticajno iskustvo za sve sudionike.

Pero Lovrić SJ

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This