Susret mladih isusovaca ’12

Objavljeno: 7. srpnja 2012.

U isusovačkoj Rezidenciji i Novicijatu na splitskom Manušu od 2. do 5. srpnja održao se Susret mladih isusovaca – SMI. Susret je u zajedništvu s Provincijalom okupio 24 mlada isusovaca od prvih do svečanih zavjeta, 10 svećenika, 2 časna brata i 12 bogoslova. Kroz tri dana razgovaralo se i molilo na temu nove evangelizacije.

Prvoga dana susreta provincijal p. Ante Tustonjić je sa subraćom podijelio svoja razmišljanja o Provinciji, njezinom aktualnom stanju i o planovima za budućnost. Uvodno predavanje Bitne smjernice nove evangelizacije održao je p. Sebastian Šujević. Drugi dan susreta započeo je predavanjem dr. don Ivice Žižića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je govorio o liturgiji i životu vjere. Don Ivica, polazeći od Euharistije, koja je izvor i vrhunac svega djelovanja Crkve, govorio je o identitetu svećenika kao i nekim bitnim odrednicama liturgijskoga slavlja. Potom je dr. fra Anđelko Domazet, član provincije Presvetog Otkupitelja, govorio o redovništvu i novoj evangelizaciji. Fra Anđelko se u svome izlaganju osvrnuo na neke aktualne, kao i one akutne teme redovništva. Nakon predavanja u razgovoru s predavačima sudionici su imali priliku produbiti određena područja. U popodnevnom dijelu programa gospodin Zoran Vukman održao je predavanje na temu Božja šutnja i kriza vjere u današnjem svijetu u kojem se osvrnuo na trenutno stanje društva u kojem živimo. Gospodin. Dan je završio euharistijskim klanjanjem.

Trećega dana susreta p. Dalibor Renić održao je predavanje na temu Evangelizacija u dokumentima Družbe Isusove. P. Dalibor je u svom izlaganju podsjetio na bitne odrednice isusovačkoga poslanja koje nalazimo u Konstitucijama, dokumentima posljednjih Generalnih kongregacija, kao i na posebna poslanja koja su Družbi povjerili pape Pavao VI, Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. Nakon izlaganja p. Renića, o pastoralnim izazovima i prilikama za novu evangelizaciju za Provinciju govorio je p. Ivan Mandurić, studentski kapelan i predsjednik Studentskog katoličkog centra – SKAC – iz Palmotićeve u Zagrebu. P. Ivan je sudionicima približio svoj rad u SKAC-u kao i određene planove za budućnost u radu s mladima u Palmotićevoj. Popodnevni dio programa započeo je predavanjem p. Tvrtka Baruna na temu Internet u službi nove evangelizacije. Premda gotovo svi svakodnevno koristimo Internet, p. Tvrtko nas je podsjetio, na tragu posljednjih papinskih dokumenata, kako je upravo Internet vrlo moćno sredstvo u evangelizaciji i kako naša Provincija ima velikih potencijala iskoristiti to sredstvo.

Zadnjega dana bio je zajednički osvrt na cjelokupni susret u kojem je svaki sudionik imao prilike izraziti svoje mišljenje o susretu, kao i prijedloge za budućnost. Susret je završen euharistijskim slavljem koje je u kapelici Novicijata sv. Stanislava predvodio nadbiskup splitsko-makarski gospodin Marin Barišić. Nadbiskup je u nadahnutoj homiliji podsjetio sudionike susreta kako evangelizacija započinje od osobnog susreta s Isusom Kristom i dara vjere kojega u tom susretu primismo. Onaj koji je svjestan toga dara, može taj dar i drugome prenositi istaknuo je nadbiskup.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This