SUSRET HRVATSKIH I SLOVENSKIH SKOLASTIKA

Objavljeno: 22. siječnja 2018.

Susret isusovačkih skolastika Slovenske i Hrvatske provincije

U vremenu političke krize postoji znak jedinstva u duhu sv. Ignacija… Dana 20. siječnja upriličen je susret hrvatskih i slovenskih skolastika.

Nakon dolaska i upoznavanja sa subraćom iz Slovenije u skolastikatu na Fratrovcu započeli smo službeni susret sa sv. Misom. Poslije sv. Mise zaputili smo se u Hrvatsko zagorje, gdje je nastavljen program. Nakon dolaska u Veliki Tabor uslijedio je obilazak dvorca. Skolasticima je posebno bila zanimljiva činjenica da je u dvorcu rođen i odrastao Nikola Ratkay, isusovac koji je bio misionar u Indiji.

Poslije obilaska dvorca grupa skolastika se zaputila u klet „Grešna gorica“, gdje su skolastici objedujući lokalne specijalitete vrijeme proveli u ugodnom druženju i razgovoru. Nakon objeda, u predvečerje, grupa se zaputila u poznato svetište Mariju Bistricu. Skolastici su obišli svetište i zahvaljujući preč. D. Matoševiću čuli kratak presjek povijesti Svetišta. Poslije se nastavio neformalni susret u župnom uredu, gdje su skolastici imali priliku detaljnije čuti o pastoralnom radu u svetištu.

Nakon završetka susreta, uslijedio je rastanak jer su se subraće iz Slovenije uputila u Ljubljanu zbog pastoralnih obaveza koje ih očekuju sljedeći dan. No, na rastanku je uslijedio poziv slovenskih skolastika za sljedeći susret u Ljubljani.

Susret isusovačkih skolastika Slovenske i Hrvatske provincije

Nadam se da će se takav susret održati još ove godine.

Ivan Božić, skolastik DI.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This