Susret europskih novaka u Splitu

Objavljeno: 25. lipnja 2013.

Opisujući život prve kršćanske zajednice sv. Luka piše: “Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama” (Dj 2, 42). Taj opis sv. Luke bi isto tako mogao biti i opis ovogodišnjeg susreta isusovačkih novaka srednje i istočne europske asistencije Družbe Isusove koji je održan od 11. do 17. lipnja u Splitu. Sudionici susreta bili su magistri, patri i novaci iz novicijata Gdynia (Sjeverna poljska provincija), zatim novicijata Stara Wieś (Južna poljska provincija), novicijata Ružomberok (zajednički novicijat Češke i Slovačke provincije), novicijata Budimpešta (Mađarska provincija) te novicijata Split (Hrvatska provincija). Sveukupno su na susretu sudjelovala dvadesetdevetorica novaka i osmorica patara. Treba spomenuti kako su p. Pero Marković SJ kao i sestre Darija i Vilka (Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga) svojim zalaganjem i radom pomogli da sve protekne kako treba.

Cilj susreta je bio učvršćivanje postojećih i uspostavljanje novih prijateljstava i veza između patara i novaka, sudionika susreta, koji će biti temelj buduće međuprovincijske suradnje što je i želja p. Generala Adolfa Nicolása. Ovaj susret smo upravo i proveli u duhu zajedništva, slavljenja Svete mise i zajedničkim molitvama. Svetu misu se i slavila uglavnom ujutro čime je i simbolički naznačeno kako je Euharistija izvor našeg zajedništva općenito kao i za vrijeme ovog susreta. Treba naglasiti kako je ovaj susret bio rekreativnog karaktera.

Susret je službeno započeo 11. lipnja u popodnevnim satima te je, nakon što su se sudionici smjestili i okrijepili, navečer uslijedilo upoznavanje, a potom i druženje. Sljedeći dan su novaci proveli kupajući i družeći se, a navečer smo se svi zajedno okupili i novaci su ukratko predstavili povijest i sadašnje stanje njihovih provincija kao i svoje novicijate. U četvrtak, 13. lipnja, u jutarnjim satima sudionike susreta je po ruševinama Salone proveo Špiro Žižić, direktor solinskoga Doma kulture Zvonimir koji im je izložio slavnu prošlost tog antičkog grada. Potom su se zaputili prema crkvi Gospe od Otoka gdje im je don Jure Bjeliš, župni vikar iste župe, ispričao zanimljivu povijest toga malo poznatog marijanskog svetišta. Navečer su sudionici posjetili i kratko se pomolili u crkvi Sv. Ante na Poljudu povodom proslave blagdana tog sveca. U petak je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić slavio misu sa sudionicima susreta te je u svojoj propovijedi potaknuo novake da budu radosni svjedoci i dobri evangelizatori modernog društva i civilizacije. Nakon te euharistije pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić je patrima i novacima ukratko izložio povijest grada i katedrale. Te večeri smo pogledali film “Pravednik Stepinac” u režiji Jakova Sedlara te smo se svi zajedno uvjerili u svetost bl. Alojzija Stepinca. U subotu smo svi zajedno posjetili Međugorje, a vodič nam je bila gospođa Tea Sušac.

Navečer je druženje i razmjenjivanje darova jer su novaci i patri iz Gdynie u nedjelju rano ujutro zrakoplovom putovali natrag za Poljsku te je i održan turnir u stolnom nogometu. Nedjelju prijepodne jedna grupa novaka je iskoristila za posjet crkve Sv. Marka na Neslanovcu, a druga grupa je to vrijeme iskoristila za planinarenje te su jutro proveli na Omiškoj Dinari. Nakon Sv. mise u 12 sati novaci i patri su proveli dan kupajući se na obližnjim plažama, a uvečer nakon večere je uslijedilo nekoliko partija boćanja i druženje. Ponedjeljak je bio posljednji dan susreta te su se sudionici nakon jutarnje Svete mise i doručka zaputili natrag kući.

Osim u već u tekstu spomenutih suradnika ovog susreta ovim putem bismo htjeli zahvaliti mnogim dobrotvorima i pomagačima susreta. Zahvaljujemo fra Marinku Bjelišu župniku u Međugorju koji nam je pomogao da izlet u Međugorje prođe u najboljem redu, zatim i don Alojziju Bavčeviću na posudbi potrebnog stvari kako bismo ugostili našu subraću. Također zahvaljujemo župniku župe Marije Pomoćnice na Kmanu don Mihovilu Kurkutu i čitavoj zajednici splitskih salezijanaca što su nam posudili stol za stolni nogomet na kojem su novaci proveli mnoge sate igrajući i zabavljajući se. Zahvaljujemo i splitskom katedralnom župniku don Tomislavu Čubeliću koji nam je omogućio slavljenje Svete mise u katedrali. Konačno zahvala ide i upravi sportskog centra Bene koji su nam izašli ususret oko korištenja terena za nogomet i tenis.

Vjerujem da je ovih šest dana za svakog od nas jedno divno iskustvo koje će svima ostati u sjećanju. Bilo je tu mnogo zanimljivih razgovora, zabave i šala, puna kuća smijeha i mladenačkog elana isusovačkih novaka. Mogu reći da smo se svi u ovom vremenu približili onom idealu koji sv. Luka ističe kada opisuje prve kršćane, naime, da su bili “jedno srce i jedna duša” (Dj 4, 32).

 

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This