Susret europskih isusovaca u formaciji

Objavljeno: 6. rujna 2013.

Svake godine na europskoj razini održava se susret isusovaca u formaciji – EJIF (European Jesuits in Formation). Ove godine to je bilo u Mađarskoj, od 27. srpnja do 18. kolovoza. Susret se obično sastoji od tri dijela: prvi je upoznavanje i prezentacija provincija, drugi je radionica na određenu temu, a treći osmodnevne duhovne vježbe. EJIF je jedan od „europskih projekata“ Družbe Isusove te mu je cilj upoznavanje i izgradnja zajedništva mladih isusovaca, što otvara perspektive za međunarodnu apostolsku suradnju. Na susretu je našu Hrvatsku pokrajinu Družbe Isusove predstavljao skolastik Hrvoje Juko. O susretu donosimo izvještaj p. Dermota O’Connora, tajnika predsjednika konferencije europskih provincijala p. Johna Dardisa.

Delegati su stigli u Budimpeštu 27. srpnja. Bilo je 24 delegata (uključujući koodrinacijski tim) iz Mađarske, Španjolske (3), Francuske, Italije (2), Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Slovačke, Poljske (5), Egipta, Njemačke, Sjeverne Belgije, Švedske, Malte, Portugala, Irske, Ukrajine i Indije. Početni dio je održan u Kući dijaloga u Horánszky u. i započeo prezentacijom provincija. John Dardis, predsjednik Europske konferencije provincijala, bio je prisutan na ovim zasjedanjima sa svojim socijem, Dermotom O’Connorom. Tamás Forrai, provincijal Mađarske, predslavio je 31. srpnja svečanu misu u obližnjoj isusovačkoj crkvi u Máriau. P. Dardis je propovijedao i njegovu homiliju je na mađarski prevodio Levente Harai, socij mađarske provincije. Nakon mise slijedio je prijem u dvorištu s prilikom susresti brojne članove mađarske provincije i laike suradnike. Sljedećeg dana bila je prilika posjetiti grad te je dan završio divnim krstarenjem na Dunavu s večerom na brodu.

Michael Paul Gallagher, rektor kolegija Bellarmino u Rimu i profesor emeritus na Gregorijani započeo je svoju radionicu sljedećeg jutra. Zasjedanje prvog dana bilo je otvoreno drugim skolasticima, drugim suradnicima redovnicima i laicima. U središtu tema radionica bio je problem evangelizacije u sekularnoj kulturi. Michael Paul je naglasio važnost mašte u shvaćanju kulture i ilustrirao svoje izlaganje s nekoliko isječaka filmova Terrenca Malicka. Tijekom ovih dana delegati su se morali boriti s temperaturama koje su se penjale iznad trideset stupnjeva. P. Gallagher zaključio je radionicu s vrlo zanimljivim zasjedanjem o mislima Johna Henrya Newmana.

Delegati su se 6. kolovoza preselili u Dobogóko za duhovne vježbe te na svoju radost bili zatečeni hladnijim temperaturama usred šume. P. Severin Leitner, asistent p. Genarala za Središnju i Istočnu Europu, vodio je duhovne vježbe. Pomogli su mu trojica drugih duhovnika: Dermot O’Connor, Macin Baran i Janos Lukács. Izbori za novu koordinacijsku komisiju održani su 14. kolovoza. Po povratku u Budimpeštu održano je zasjedanje s ciljem temeljite evaluacije. Sve u svemu, bilo je korisno iskustvo te se mora priznati ogromna zasluga koordinacijskoj komisiji i našim mađarskim domaćinima za njihovu divnu gostoljubivost.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This