Spomen na p. Gabrića u Indiji

Objavljeno: 28. rujna 2017.

Uspomena na p. Antu Gabrića još je živa u mjestima u kojima je djelovao. U utorak 26.09.2017. baruipurski biskup Salvadore Lobo blagoslovio je novu crkvu u Sabnomaskaru u župi Gosab (Zapadni Bengal, Indija).

 

Uoči svečanog misnog slavlja održana je procesija do nove crkve na nakanu proglašenja blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića tijekom koje je, uz glazbu i pjesmu, zazivano ime p. Gabrića.

 

Uz župu u Gosabu vezana je zanimljiva priča. Za vrijeme dok je p. Gabrić bio župnik u Basantiju, potiho bi zalazio na područje protestantskog pastora u Gosabu koristeći se riječnim putovima. Tadašnji britanski pastor Hamilton je upozorio p. Gabrića da ne zalazi u njegovo područje, no p. Gabrić mu je rekao da se na tom području nalazi nekoliko katolkinja koje su udane za članove njegove pastve te je zamolio za dopuštenje da ih i dalje posjećuje. Polako je neodoljiva narav p. Gabrića promijenila stajalište pastora te je on čak donirao i komad zemlje p. Gabriću. Na tom području, koje je postalo filijalom župe u Basantiju, p. Gabrić je sagradio crkvu te nekoliko kapelica, da bi nekoliko godina kasnije i Gosap postao župom.


Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This