Službeni prijevod intervjua s papom Franjom

Objavljeno: 18. listopada 2013.

Ekskluzivni intervju s papom Franjom plod je razmišljanja i rada 16 različitih isusovačkih časopisa iz Europe i Amerike. U njihovo ime intervju je vodio p. Antonio Spadaro SJ, glavni urednik časopisa La Civiltà Cattolica, u tri navrata od 19. do 29. kolovoza 2013. godine. Pitanja su pripremili urednici istih časopisa.

Papa Franjo nema običaj davati intervjue. Ova činjenica upućuje na izvanrednost samog dokumenta.

U ovom dugačkom razgovoru papa govori o svojoj isusovačkoj povijesti, predstavlja svoj način upravljanja naglašavajući savjetovanje, zajedničko razmišljanje i kolegijalnost. U isto vrijeme s čitateljima dijeli svoj pogled na Crkvu kao “narod Božji” na putu kroz povijest, inzistira na prihvaćanju unutar Crkve svih osoba bez obzira na različitosti, otkriva svoj umjetnički ukus (spram književnosti, glazbe i filma), nudi svoje shvaćanje Boga i čovjeka. Čitajući papine odgovore vrlo je lako uočiti u kojoj mjeri su njegov život i misli ukorijenjene u isusovačkoj duhovnosti.

Osim hrvatskog Obnovljenog života i talijanskog La Civiltà Cattolica, časopisi koji su inicirali ovaj intervju su sljedeći: Streven (Belgija), Mensaje (Čile), Études (Francuska), Orizontes (Grčka), A Szív (Mađarska), Stimmen der Zeit (Njemačka), Brotéria (Portugal), America (SAD), Viera a život (Slovačka), Razon y fe (Španjolska), Signum (Švedska), Choisir (Švicarska), Thinking Faith (Velika Britanija) i Sic (Venezuela).

Tiskano izdanje intervjua izaći će u Obnovljenom životu početkom prosinca (OŽ br. 4/2013).

Izravna poveznica (link) na tekst intervjua u PDF formatu.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This