Skolastički izlet na sv. Geru

Objavljeno: 2. listopada 2012.

Nakon zajedničkog okupljanja i sastanaka planiranja godine u novoj kući na Fratrovcu skolastici su 25. rujna otišli na zajednički izlet na Svetu Geru. Usput su posjetili i još neka mjesta. No, krenimo redom. Ujutro nas devet u 7 sati krenuli smo kombijem u Sošice, gdje smo trebali stići na unaprijed dogovorenu božanstvenu liturgiju. Ovo je nekima od nas bila prilika da prvi put sudjelujemo na grkokatoličkom slavlju euharistije, koja je za se nas bilo zanimljivo i korisno iskustvo. No, da bi došli do Sošica, potrebno je voziti se kroz prelijepi kraj Žumberačkog gorja.

Poslije liturgije na kojoj smo sudjelovali s časnim sestrama Bazilijankama i rijetkim mještanima, župnik, Robert Rapljenović, bivši jordanovački student, ukratko nam je predstavio povijest župe i grkokatolika u Žumberačkom gorju i Hrvatskoj. Nakon toga ostavljamo kombi u Sošicama i krećemo na osvajanje vrha Sv. Gera. Uspon nije bio lagan, ali smo uživali u svakom koraku. Do vrha nam je trebalo oko dva sata. Kad smo stigli pred vrh, prvo smo vidjeli slovensku zastavu i ograđenu vojarnu s natpisom: “Državna meja”. Tu smo s velikom grupom slovenskih umirovljenika uživali u pogledu na hrvatsku i slovensku stranu gorja, pojeli sendviče koje smo sa sobom ponijeli, razgledali ostatke crkve sv. Gere.

Kada smo se bili spustili otišli smo kombijem i do zloglasne jame “Jazovka”, te, potreseni, pomolili se za sve žrtve masovnog zločina. Kako je naš povratni put prema Zagrebu vodio kroz Krašić, rodno mjesto kard. Stepinca, odlučili posjetiti crkvu i kuću u kojoj je taj naš veliki blaženik proveo svoje posljednje dane na zemlji. Za vrijeme našeg posjeta u tijeku su bili radovi na izgradnji križnog puta pored crkve, tako da imamo motiva ponovno posjetiti taj lijepi kraj. Nakon toga smo umorni i radosni krenuli nazad kući, osvježeni za nove obveze koje nas čekaju u novoj akademskoj godini.

Pero Vladić sj

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This