Put u pustinju: 101 pitanje i odgovor o duhovnim vježbama (R. Bautista)

Objavljeno: 30. ožujka 2018.

Put u pustinjuFilozofsko-teološki institut Družbe Isusove izdao je novi naslov u Biblioteci “Duhovni život”, to je knjiga: Put u pustinju. 101 pitanje i odgovor o duhovnim vježbama, molitvi i razlučivanju na ignacijevski način, autora p. Ramona Bautiste, isusovca iz Manile.

Danas sve više i više ljudi, kako laika, tako i redovnika, gladnih Božje riječi u svojim poslovnim dužnostima pronalaze vrijeme za duhovne vježbe, bilo da su “propovijedane bilo “osobno vođene” bile one vikendom, petodnevne, osmodnevne ili čak tridesetodnevne. U takvim duhovnim vježbama sposobni su stvoriti svoje mirne “pustinje” kako bi dopunili svoje bučne “tržnice”, dajući im potreban nutarnji mir, nadu, ozdravljenje i istinsku životnu perspektivu. Knjiga p. Ramona, kako i naslov sugerira, odgovara na temeljna i ne na toliko temeljna pitanja o ignacijevskim duhovnim vježbama, uključujući ignacijevsku molitvu i razlučivanje. (Iz Predgovora)

“Što su duhovne vježbe?”
“Koji je ‘dovoljno dobar’ razlog da čovjek obavi duhovne vježbe?”
“Koji se različiti načini duhovnih vježbi nude danas?”
“Što su to propovijedane duhovne vježbe?”
“Što su to ignacijevske duhovne vježbe na osnovi ‘jedan prema jedan’?”
“Koja je razlika između ‘propovijedanih’ duhovnih vježbi i ignacijevskih duhovnih vježbi na osnovi ‘jedan prema jedan’?”
“Što je kontemplacija?”
“Što je razlučivanje duhova?”
“Kako točno da obavim razlikovanje duhova?”
“Kako da točno tražim i nađem ‘volju Božju’?”

Ovo su samo neka od mnogih važnih pitanja o duhovnim vježbama, molitvi i razlučivanju duhova – na Ignacijev način – na koja ova knjiga želi odgovoriti.

O autoru

Pater Ramon Maria Luza Bautista, SJ, rođen je na Filipinima 1955. godine, a 1977. stupio je u Družbu Isusovu. Nakon svećeničkog ređenja bio je odgojitelj u bogoslovijama Sv. Josipa u Quezon Cityju te Sv. Ivana Vianneya u gradu Cagayanu de Oro. Nakon što je na fakultetu Loyola School of Theology sveučilišta Ateneo de Manila završio magisterij iz teologije, na Isusovačkom teološkom fakultetu u Berkeleyu u Kaliforniji postigao je licencijat iz teologije. Na Heythrop koledžu Sveučilišta u Londonu postigao je doktorat iz teologije i duhovnosti. Zatim je bio učitelj novaka Filipinske provincije Družbe Isusove, a od 2013. je suvoditelj isusovačke međunarodne treće probacije u Manili. Veoma je angažiran u davanju duhovnih vježbi bilo propovijedanih, bilo individualno vođenih. Objavio je više knjiga iz ignacijevske duhovnosti, od kojih su neke nagrađivane i prevedene na svjetske jezike.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This