Prva Tijelovska procesija centrom Zagreba

Objavljeno: 6. lipnja 2015.

Župa Srca Isusova u Zagrebu prvi puta u svojoj povijesti uz ovogodišnji blagdan Tijelova organizirala je Tijelovsku procesiju središtem Zagreba. Nakon večernje mise oko tisuću vjernika pjevalo je i molilo na ulicama i trgovima našeg glavnog grada.  Procesija je krenula iz bazilike u Palmotićevoj ulici a monstrancu s Presevetim je nosio p. Ike Mandurić, dok su se putem pjevale euharistijske pjesme. Na improviziranim postajama na Zrinjevcu, Strossmayerovom trgu, ispred umjetničkog paviljona i na Trgu kralja Tomislava održan je uobičajeni obred blagoslova s Presvetim. Nakon sat i pol polaganog hoda u bazilici je održano završno bogoslužje.

Koliko poznato, posljednja takva procesija održala se 1942. g. ali tada uz baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj ul. još nije postojala župa. Najzaslužniji za organizaciju prve takve Tijelovske procesije je župnik p. Ivan Matić i njegovi suradnici.

Procesiju možete vidjeti na prigodnom filmu:

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This