Prva generacija diplomanata izbjeglica – pod pokroviteljstvom JRS-a

Objavljeno: 13. listopada 2013.

Nakon nekoliko godina planiranja i napornog rada u otežanim uvjetima, ovih dana je diplomirala prva skupina od 48 izbjeglica pod pokroviteljstvom Isusovačka službe za izbjeglice i raseljene osobe (JRS – Jesuit Refugee Service). Izbjeglice diplomanti sudjelovali su u inovativnom online diplomskom programu kojeg su pokrenuli JRS i inicijativa Isusovačko visoko obrazovanje na marginama.

Prva svečanost dodjela ovih diploma održana je u kenijskom izbjegličkom kampu Kakuma. Tom prigodom 25 izbjeglica primilo je diplome akreditirane od strane Sveučilišta Regis u Denveru (Colorado, SAD). Druga svečanost održana je u kampu Dzaleka, u Malaviju, gdje je diplomiralo još 23 studenta.

“Ovo je nevjerojatan trenutak za ove izbjeglice, njihove obitelji i zajednice. Nakon što su bili prisiljeni bježati u potrazi za sigurnošću, krovom nad glavom, hranom i zaposljenjem, pojam studija im se činio nedostižnim. Ovo je njihovo putovanje od preživljavanja do ponovnog rođenja, preobrazba u životu izbjeglica i njihovih zajednica. Usred sukoba i nestabilnosti obrazovanje izbjeglicama pruža intelektualnu hranu kojom ponovno izgrađuju svoje živote. Ovaj program ne samo da sudionike priprema za njihov profesionalni život, ono utječe na čitave zajednice. Visoko obrazovanje gradi vođe prožete vrijednostima društvene odgovornosti i pravde. Ovi dani diploma su su povijesni događaj.” bile su riječi Petera Balleisa sj, međunarodnog ravnatelja JRS-a.

Isusovačka inicijativa Visoko obrazovanje na marginama nudi izbjeglicama mogućnost proširivanja svog mišljenja i pomaže njihovim zajednicama. Cilj joj je kombinirati najbolje od novih tehnologija s isusovačkom filozofijom ignacijevske pedagogije koja naglašava učenje kroz iskustvo, promišljanje i vrednovanje, djelovanje i služenje.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This