Provincijski simpozij na temu “Sentire cum Ecclesia”

Objavljeno: 20. svibnja 2013.

U subotu, 18. svibnja, održan je godišnji simpoziji članova Hrvatske provincije Družbe Isusove, na temu  Sentire cum Ecclesia (osjećati s Crkvom). Oko pedeset isusovaca (što je ugrubo trećina provincije) bilo je prisutno na ovogodišnjem susretu. Nakon uvodne molitve koju su pripremili skolastici, pater provincijal, Ante Tustonjić, obratio se okupljenim članovima Družbe s nekoliko riječi o tome kako je Sentire cum Ecclesia izabrana kao tema zbog aktualnosti sadašnjih događanja u Crkvi (poput izbora pape Franje) te ponovnog promišljanja kako možemo biti u Crkvi i za Crkvu, naglašavajući kako je osjećati s Crkvom bitna oznaka našega reda.

P. Franjo Pšeničnjak imao je izlaganje o Sentire cum Ecclesia u Družbi (ponajviše kroz pravila koja nam je sv. Ignacije ostavio u Duhovnim vježbama) i nekim novijim dokumentima reda, ali i obraćanjima Crkve Družbi. Istaknuo je kako je crvena nit koja se provlači kroz sva Ignacijeva pravila temeljan stav pohvale, a ne kritizerstva. Budući da je Družba za Crkvu i postoji da bude u Crkvi, zaključuje p. Pšeničnjak, ona mora osjećati s Crkvom.

Nakon kraće pauze, uslijedilo je drugo izlaganje – Sentire cum Ecclesia in Croatia – biskupa Ivana Šaška, koji je zbog obveza bio spriječen fizički doći, ali se velikodušno odazvao pozivu organizatora simopozija te unatoč spriječenosti poslao unaprijed svoje izlaganje, koje je onda na simpoziju bilo pročitano. U njemu je biskup istaknuo nekoliko elemenata djelovanja isusovaca kroz povijest i povezao ih s aspektima identiteta i rada koja bi Družba danas trebala imati, a koje bitno obilježava osjećanje s Crkvom.

Sv. misu u podne predslavio je Provincijal te u homiliji ohrabrio isusovce na predan rad, ali i potaknuo na to da primjetimo i mnoge pozitivne i dobre elemente u njemu već prisutne – drugim riječima, na temeljni stav pohvale nasuprot negativnosti.

Nakon pauze za ručak, simpoziji je nastavljen radom u skupinama, u kojima se raspravljalo o nekoliko tema u svezi s apostolskom perspektivom Družbe – što činimo i što možemo još činiti? Prije nego su zaključci rasprave izneseni na plenumu, p. Sebastijan Šujević, promotor zvanja u našoj pokrajini, izložio je nešto od svojega rada – koje su perspektive, koji izazovi, koja prikladna sredstva promocije zvanja? Svaki isusovac je, na svoj način, istaknuo je p. Šujević, promotor zvanja tamo gdje živi i djeluje. 

Simpoziji je zatim zaključio p. Provincijal završnim obraćanjem i zahvalom na sudjelovanju, raspravi i prijedlozima koji su rezultirali iz ovogodišnjeg susreta.

Hrvoje Juko sj

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This