Proslavili smo Presveto Srce Isusovo na Manušu u Splitu

Objavljeno: 12. lipnja 2013.

U petak, 7. lipnja 2013. svečano je proslavljena svetkovina Presvetog Srca Isusova u Rezidenciji Družbe Isusove na Manušu u Splitu. Glavno misno slavlje predvodio je msgr. dr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, u  11.00 sati. U koncelebraciji su bili gosti: don Mijo Šurlin, ekonom nadbiskupije; don Mladen Parlov, ravnatelj sjemeništa; fra Jakov Begonja, gvardijan samostana Gospe od Zdravlja; fra Zvonimir Brusač, gvardijan samostana sv. Josipa na Sukoišanu; don Mihovil Kurkut ravnatelj i župnik s Kmana i don Matko Džaja, župnik sv. Roka. Domaćin u koncelebraciji je bio p. Stipo Balatinac, magister novaka i superior Rezidencije. Svetoj Misi prisustvovalo je mnoštvo vjernika, hodočasnika i štovatelja Srca Isusova, a od predstavnika vlasti bili su gosp. Goran Kovačević, novi dogradonačelnik i gosp. Luka Brčić, novistari dožupan.

U svojoj propovijedi nadbiskup je istaknuo kako pravi vjernik prepoznaje svoga Boga i ispravlja krive slike o njemu. Zato je naglasio da je Bog Isusa Krista Bog ljubavi, čak Bog zagrljaja i nježnosti. Takav Bog nas neizmjerno ljubi i želi naše spasenje. Na nama je da mu odgovorimo na njegovu ljubav i to tako što se u ovome životu nećemo klanjati idolima, niti prolazna sredstva zamijeniti vječnim ciljem. Pravi vjernik neće dopustiti da ono što mu treba služiti u životu postane njegov cilj. Potrebna su nam materijalna sredstva za život, ali nas ona ne smiju zarobiti, niti se njima smijemo klanjati. Također, prava vjera će se očitovati u svakodnevnom služenju, djelima dobrote i činima poniznosti. Tko bude tako postupao osjetit će ljubav Isusova probodenog srca i u njegovu životu će se uistinu događati promjene. Ono za čim trebamo težiti je svakako promjena srca i to promjena po Isusovu primjeru, zato i molimo:  Isuse blaga i ponizna Srca, učini srca naša po Srcu svome! – zaključio je o. Nadbislup.

Tijekom dana bila je još sv. Misa u 7.00 koju je predvodio novak-pater Dražen Volk, u 8.00 koju je predvodio p. Franjo Pšeničnjak, zatim u 9.00 sati, koja je bila završna sv. Misa p. Mate Antunovića, jer je on bio propovijednik i na Trodnevnici. U 10.00 sv. Misu je predvodio don Tomislav Ćubelić, dekan i katedralni župnik. Poslijepodnevnu sv. Misu i blagoslov trudnica i djece imao je p. Radojko Karaman, a završno misno slavlje u 18.30 predvodio je fra Petar Džida, gvardijan samostana sv. Frane na obali. Istaknimo da je tijekom su i novaci Družbe Isusove, koji su ministrirali, upisivali sv. Mise i prodavali knjige i pobožne stvari.

Ni poslijepodnevni pljusak i led nije omeo štovatelje Presvetog Srca da pohode svoje omiljeno svetište na Manušu i pomole se za sebe i svoje obitelji, za Crkvu i Domovinu. Bio je to uistinu dan prožet molitvom i duhovnošću, a nadamo se da će sve biti na duhovnu korist i spasenje duša.

p. Stipo Balatinac sj

 

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This