Proslava zlatnog jubileja br. Ivana Pakraca

Objavljeno: 22. ožujka 2016.

U nedjelju 13. ožujka na redovitoj nedjeljnoj misi u podne, osječka je zajednica skupa sa subraćom iz drugih zajednica te s mnoštvom vjernika proslavila 50. obljetnicu redovništva u Družbi Isusovoj časnoga brata Ivana Pakraca – “Iveka”.

U ovoj svečanoj prigodi sv. misu predvodio je p. Marijan Steiner. Uz propovjednika p. Petra Galaunera, koncelebraciji su se pridružili pp. Cindrić, Knežević, Sremić, Šujević, te vlč. Rakošec. Slavlju su se pridružila i časna braća Jagić, Olujić, Kolarević, Mikec, Vidović, Vlahović i Štefić. Pridružile su se i sestre sv. Križa iz Đakova. Neki od Ivekove rodbine stigli su dan ranije te obišli Osijek. Na slavlje je stiglo nekoliko Ivekovih braće i sestara, nećaci i rođaci.

Propovjednik, p. Galauner govorio je o liku redovnika isusovca, o teško zamjenjivoj ulozi isusovačkog brata u današnjoj Družbi, te o sjećanju na našeg slavljenika. Zaključio je mišlju o ulozi pape Franje “Pape iznenađenja”, čiju treću obljetnicu papinskog izbora smo slavili istoga dana.

Pri kraju misnoga slavlja na život br. Iveka kratko se osvrnuo p. Dragan Majić. Konačno se prisutnima obratio i sam slavljenik. Uz iskrenu i emotivnu zahvalu vlastitoj majci i Domovini, osvrnuo se na svoj dolazak u Družbu prije pola stoljeća, te na događaje koje posebno pamti. Osvrnuo se i na početke svoga redovničkog puta koji su se zbili upravo u osječkoj rezidenciji, preko Splita, Opatije, Beograda, te konačno sakristije u Palmi u Zagrebu.

P. Ante Topić svirao je i vodio zbor gostiju iz Policije koji u našem Svetištu sudjeluje u svečanijim liturgijskim prigodama.

Prije svečanog ručka kojemu se odazvalo šezdesetak uzvanika, p. Superior je pročitao pismo – čestitku o. Generala upućenu slavljeniku.

Proslava je protekla u vedrom raspoloženju i pjesmi. I propovjednik i ostali govornici, te čestitari naglasili su Ivekov rad, dobrotu srca i velikodušnost, te izrazili zahvalnost na dugom i požrtvovnom Ivekovom radu u vinogradu Gospodnjem.

Zdravko Knežević SJ

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This