Proslava svetog Ignacija na Manušu u Splitu

Objavljeno: 2. kolovoza 2017.

Sveti Ignacije Loyolski utemeljitelj je Družbe Isusove. Zato je njegova proslava značajna za cijelu Družbu Isusovu. Ove godine na ovaj dan zajednica isusovaca u Splitu proslavila je također i pedeset godina svećeništva patra Franje Pšeničnjaka, te sedamdeset godina redovništva patra Radojka Karamana.

Samom danu slavljenja prethodila je devetnica, na kojoj su propovijedali novaci Družbe Isusove o svetom Ignaciju, pod određenim vidicima: ns. Matej Zdravčević izložio je kratku povijest Ignacijeva života, ns. Zlatko Brauchler progovorio je o dinamici Ignacijeva obraćenja, ns. Stjepan Guzanović progovorio je o svećeničkom pozivu, ns. Marko Martinović o utjecaju obitelji na Ignacijeve kreposti, ns. Kristijan Matković o asketkoj dimenziji Ignacijeva života, ns. Dino Stanić o plodovima njegova duhovnog života, te ns. Daniel Vorih o duhu služenja Crkvi i narodu. Devetnicu su novaci također uljepšali svojim pjevanjem pod vodstvom p. Ante Lozuka, nekadašnjeg magistra novaka.

Na samu svetkovinu Svetu misu predvodio je p. Pšeničnjak, dok je propovjednik bio p. Karaman. U svojoj propovijedi, osim života svetog Ignacija i glavnih obilježja života p. Pšeničnjaka, iznio je i zanimljiv podatak da je u svojih pedeset godina svećeništva naš Zlatomisnik slavio preko 18 000 svetih misa, te da je to oblikovalo njegovo životno usmjerenje. Bila je to prigoda Bogu zahvaliti za prehodani put i snagu kojom ih je obojicu obdario, no također i moliti za daljnje nadahnjivane i snagu do onog trenutka kada će ispuniti svoje poslanje na zemlji.

Na ovu Svetu misu posebno su bili pozvani članovi Misnoga saveza svetog Ignacija, koji svojim molitvama i materijalnim doprinosima potpomažu isusovački pomladak. Poslije Svete mise svi oni, kao i ostali vjernici, bili su pozvani na prigodni domjenak i osvježenje. Uz ove duhovne blagodati, ono je bilo uistinu i potrebno, jer je temperatura bila daleko iznad trideset stupnjeva.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This