Proslava sv. Ignacija u Opatiji

Objavljeno: 2. kolovoza 2012.

kardinal Vinko PuljićSvetkovina svetog Ignacija  proslavljena je ove godine iznimno svečano u Opatiji. P. Zvonko Vlah, superior, na proslavu je pozvao riječkog nadbiskupa msgr. Devčića, a on je to prihvatio i predložio da sa sobom dovede još dva nadbiskupa: sarajevskog kardinala Vinka Puljića i zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, koji se ovih dana nalaze na odmoru u Lovranu. Uz njih je bio i poljski biskup Pawel Stobrava iz Opole, koji je na odmoru u našoj rezidenciji. Na koncelebraciji se okupilo i dvadesetak svećenika iz dekanata i okolice. Pjevao je zbor župne crkve sv. Jakova, kojem se je pridružila sopranistica Mayumi, Japanka, koja je član zbora Radio televizije Zagreb, ali je povezana i s Opatijom.

Sveta je misa slavljena u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije uz Rezidenciju. Propovijedao je kardinal Vinko Puljić. U propovijedi je ocrtao osobito obraćenje svetog Ignacija, njegovo traženje Boga, razlučivanje duhova te njegov susret s Isusom Kristom. „Čovjek je otkupljen, za njega je Krist svoju krv prolio, i taj se čovjek neće naći dok ne susretne Isusa Krista da u njemu raspozna koji je smisao njegova života, njegove patnje, njegova rada. Potrebno je ući s Isusom u lađu, kako bi, njegovim zahvatom, u našem srcu utihnulo nemirno more života, i kada čovjek uvidi da je ljubljeno Božje biće, da ga Bog voli, kad iskusi tu Božju ljubav, onda nema straha žrtvovati se. A ljudi koji su spremni žrtvovati se, mijenjatće ovaj svijet“, rekao je kardinal.

Crkva je za ovu zgodu bila neobično ispunjena, čemu su razlog i dva popratna jubileja naših članova. P. Ivan Tambolaš, opatijski župnik ove godine slavi zlatni jubilej, pedeset godina svojeg redovničkog života, a p. Zvonko Vlah napunja ove godine dvadeset i pet godina svećeničkog života. Prisutnost jednog i drugog u vjerskomživotu Opatije je vidljiva, pa se na blagdan svetog Ignacija, premda je bio običan dan, crkva ispunila više nego u drugim zgodama. Prema jednoj procjeni bilo je oko 250 osoba. I kardinal je čestitao obojici jubilaraca. Na kraju euharistijskog slavlja riječi čestitke svečarima u ime vjernika izrekao je bračni par obitelji Fantov, a župni zbor otpjevao je u njihovu čast dio iz Rossinijeva „Mojsija“. Svoju je čestitku izrekao i riječki nadbiskup te ukazao na doprinos Družbe Isusove na područjima Riječke nadbiskupije.

Kardinal je kod svete Mise obavijestio sve prisutne o smrti p. Josipa Ćurića, pa ga je preporučio u molitve. Napominjemo, da je prema popisu pokojnih isusovaca iz ovih krajeva, p. Ćurić prvi isusovac koji je umro baš na blagdan sv. Ignacija.

P. Vlah je u popratnim riječima uz sv. Misu spomenuo da je crkva Navještenja Blažene Djevice Marije u posljednje vrijeme ukrašena s dva nova medaljona, sv. Ignacija Lojolskog i sv. Franje Ksaverskog, kojima ja autorica kiparica Edith Merle.

Poslije liturgijskog slavlja biskupi, slijedila je zakuska odnosno večara. Kardinal je u zdravici rekao je da je nadbiskup Stadler najprije kanio postati isusovac, no kako to nije ostvareno, potrudio se da Družbu dovede u Bosnu, u Travnik i u Sarajevo. Potom je spomenuo brojne isusovce iz Bosne, spomenuo je i Borovicu, i brata svojega tajnika Darija Topića, Antu koji je kod euharistijske svečanosti bio ceremonijar i predvodio ministrante, a koji je sada isusovački bogoslov u Zagrebu. Uz zdravicu je poklonio svečarima novo izdanje Svetog Pisma od Ivana Šarića, a najstarijem članu isusovačke zajednice p. Ivanu Fučeku knjigu „Jakovljeva poslanica u Bibliji i Crkvi“, autora msgr. Dr. Mate Zovkića.

Tako nas je sveti Ignacije združio i zbližio. Iskusili smo kako različite djelatnosti Rezidencije i Župe: od redovitih liturgijskih i pastoralnih čina, pa preko različitih seminara, duhovnih vježba, skupova bračnih drugova, molitvenih sastanaka, pučkih misija, vježbi pjevanja i sl. nastaje i raste živa Crkva.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This