Proslava Gospe Lurdske na Manušu u Splitu

Objavljeno: 12. veljače 2013.

Blagdan Gospe Lurdske svečano se proslavio u rezidenciji Družbe Isusove na Manušu u Splitu. Proslavi blagdana prethodila je trodnevnica koju je predvodio o. Krešimir Djaković DI, poglavar rezidencije Družbe Isusove i župnik župe Sv. Ignacija u Sarajevu. U svojim propovijedima pod večernjom svetom Misom govorio je o marijanskim dogmama povezujući ih s blagdanom Gospe Lurdske. Na sam blagdan on je predvodio svetu Misu u 11 sati. Svoj doprinos trodnevnici dali su i novaci koji su svake večeri imali dvadesetominutnu audio-vizualnu meditaciju s temama Marijine vjere u različitim fazama njezinog života.

Na sam blagdan sv. Mise su se slavile u 7, 8, 9, 10, 11, 17 i 18.30 sati. Nakon svake svete Mise uslijedio je blagoslov bolesnika, budući da je ovaj blagdan ujedno i Dan bolesnika. Središnje misno slavlje u 18.30 predvodio je fra Žarko Relota OFMConv, župnik sv. Stjepana na Mejama. U svojoj propovijedi naglasak je stavio na Gospin poziv na pokoru prilikom ukazanja u Lourdesu pritom dozivajući u pamet prisutnima biblijsko značenje pokore. Nakon svete Mise uslijedila je procesija sa slikom Misionarske Gospe iz naše crkve oko kuće s dvije postaje u dvorištu. Od 12.15 do 16.45 je bilo klanjanje za vrijeme kojeg su se izmjenjivali novaci svakih pola sata u svojemu dežurstvu. Klanjanju je prisustvovao priličan broj vjernika, koji su u tišini upućivali svoje molitve Gospodinu po zagovoru Gospe Lurdske. Iako su vremenski uvjeti bili nepovoljni, vjernici nisu dopustili da ih to omete da prisustvuju blagdanu Gospe Lurdske, pokazujući time kako gaje veliku pobožnost prema Gospi.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This