Proslava 20. godišnjice osnutka IKG-a

Objavljeno: 22. ožujka 2018.

Isusovačku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti osnovao je prije 20 godina Provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Školu koju su u prvoj generaciji 1998./1999. pohađala 23 učenika, do škole koja ih danas broji 220, vodilo je šest ravnatelja, i to kroz tri osnovne odrednice – intelektualni i vjerski odgoj te briga za pojedinca.

Dvadeseta je obljetnica škole proslavljena u ponedjeljak, na blagdan sv. Josipa, zaštitnika škole. Slavlje je započeto svetom misom u crkvi svetog Mihaela u Tvrđi, koju je predvodio nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić. Tri su se govornika osvrnula na proteklih 20 godina – Željka Mihić, učenica prve generacije, s. Marija Stela Filipović, koja od prvih dana predaje hrvatski jezik i književnost, te najdugovječniji ravnatelj škole – p. Ivan Matić, koji je školom upravljao u razdoblju od 2002. do 2010. godine.

– Vrlo sam ponosan, radostan i uzbuđen. Kada se gleda 20 godina unatrag, puno se toga dogodilo. Kroz sve ove godine pokazuje se cvijet mladosti škole koja broji puno talentiranih i marljivih učenika. To je vrijedna i prekrasna povijest – kaže p. mr. sc. Sebastian Šujević, koji dužnost ravnatelja škole obnaša posljednje četiri godine.

Nije nepoznanica da su učenici ove škole jedni od ponajboljih u županiji.

– S jedne strane, nama dolaze dobra, kvalitetna i vrijedna djeca, što se zrcali u plodovima njihova rada. S druge strane, tu je klasični program rada, gdje ona uz pomoć predanih nastavnika i mentora postižu rezultate i materijaliziraju svoje talente. Svaki učenik svoj urođeni talent ima priliku ovdje ostvariti – kaže p. Šujević. Škola je, kaže, u posljednjih nekoliko godina dobila državne prvake iz latinskoga i grčkoga jezika, povijesti i geografije, a tu su i pohvalni rezultati iz umjetničkih područja, sporta i mnogo važnih projekata, od kojih izdvaja projekte “Slavonija”, “Grčka”, “Rim” i “Japan”.

Svetoj misi i proslavi nazočili su uz p. Dalibora Renića, provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, Sanda Filipović, v. d. pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu OBŽ-a, te Davor Brust, voditelj Odsjeka za prosvjetu, tehničku kulturu, djecu i mladež Grada Osijeka. Proslava je nastavljena kroz neformalno druženje uz tamburaše i domjenak u dupke punom potkrovlju škole, gdje su se okupili brojni sadašnji i bivši učenici i djelatnici škole i njihovi gosti.

Tekst je preuzet sa stranica Glasa Slavonije.

Galeriju slika sa proslave možete pogledati na stranicama IKG-a

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This