Priopćenje Hrvatske pokrajine Družbe Isusove povodom zlorabe prostora isusovačke crkve u Dubrovniku

Objavljeno: 9. ožujka 2018.

Crkva sv. Ignacija u Dubrovniku

Povodom sablažnjive zlorabe prostora isusovačke crkve sv. Ignacija Lojolskoga u Dubrovniku, u svrhu snimanja dokumentarnog filma njemačke produkcije “The Colour Nude”,

Hrvatska pokrajina Družbe Isusove izražava žaljenje i pogođenost što su taj sveti prostor i dobra volja dubrovačke Rezidencije Družbe Isusove da tu, jednu od najljepših baroknih crkvi u Hrvatskoj, učini dostupnom moliteljima i posjetiteljima, zlorabljeni za primitivni i svetogrdni aktivizam pod krinkom umjetnosti.

Kao što je ranije bilo rečeno, nitko od uključenih aktera nije tražio dopuštenje za fotografiranje i snimanje u Crkvi, niti bi ga za neprikladnu svrhu ikada dobio.

U četvrtak 8. ožujka 2018., nakon nadoknade za čin oskvrnuća i blagoslova, crkva sv. Ignacija vraćena je u liturgijsku uporabu. Zahvaljujemo dubrovačkom biskupu, mons. Mati Uziniću, na brzoj i učinkovitoj reakciji na sablažnjivi čin te na predvođenju obreda blagoslova. Podržavamo također akciju pravosudnih organa Republike Hrvatske da se pravnim sredstvima pošalje upozorenje svima koji se ne susprežu vrijeđati kršćanske vjernike i svetinje u svrhu vlastite samopromocije.

Pridružujemo se pozivu oca Biskupa medijima da ne objavljuju neprimjerene fotografije koje su nastale u dubrovačkim sakralnim objektima. Naime, postoje naznake da su i druge dubrovačke crkve zlorabljene s istom ili sličnom nakanom u zdanje vrijeme, ali i prije nekoliko godina. Podržavamo također inicijativu da se osigura nadzor nad svetim prostorima na području Dubrovačke biskupije. Očekujemo i podršku civilne uprave, budući da su crkveni prostori kao vrijedni kulturni spomenici važan dio turističke ponude. Svakako nam je stalo da crkva sv. Ignacija Lojolskoga u Dubrovniku ostane bez naplate dostupna moliteljima i posjetiteljima, kao što je do sad bilo, dokle god to bude moguće.

Zahvaljujemo svim vjernicima koji su se u velikom broju odazvali na euharistijsko klanjanje i svetu misu povodom blagoslova Crkve.

Isusovački red je u Dubrovnik došao nedugo nakon osnivanja, već 1559. godine. Crkvu isusovačkog kolegija i rezidencije, posvećenu osnivaču Družbe Isusove sv. Ignaciju Lojolskome, projektirao je arhitekt i slikar svjetskoga glasa, časni brat isusovac Andrea Pozzo, a dovršena je 1725. godine. Nakon ponovne uspostave Družbe Isusove u 19. stoljeću, isusovci u Dubrovniku bez prekida pastoralno djeluju od 1852. godine do danas. Budući da su obrazovali mnoge dubrovačke velikane, poput Ruđera Boškovića, Ivana Gundulića, Marina Getaldića, Luke Sorkočevića, bitno su pridonijeli kulturnom identitetu Grada.

U Zagrebu, 9. ožujka 2018.

P. Dalibor Renić S.J.
Provincijal

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This