Preminuo pater Severin Leitner

Objavljeno: 10. lipnja 2015.

U nedjelju ujutro, 7. lipnja, iznenadno je preminuo p. Severin Leitner, član Austrijske provincije i generalni konzultor Družbe Isusove. U pratnji još jednog isusovca pošao je planinariti u blizinu Aquile gdje je nesretnim slučajem pao s visine od 300 metara i na mjestu poginuo.

Pater Leitner se rodio u mjestu Pfunders, Bolzano (Italija), 29. ožujka 1945. Ove godine pripremao se za proslavu svoje 50. obljetnice Družbe, budući da je ušao u Austrijsku provinciju 16. rujna 1965. u St. Andrei. Svoje crkvene studije završio je u Pullachu (Njemačka) i u Innsbrucku (Austrija). Zaređen je za svećenika 06. srpnja 1974. u Innsbrucku, gdje je također položio svoje posljednje zavjete 3. prosinca 1982. U Družbi se najviše posvetio pastoralnoj brizi za mlade, izobrazbi kandidata za svećeništvo i formaciji naših. Bio je Magister novaka, Rektor bogoslovije Canisianum u Innsbrucku. Služio je kao Provincijal Austrije od 2001. do 2008. te je u tom svojstvu sudjelovao na 35. Generalnoj kongregaciji. Dne 15. prosinca 2011., dok je bio Rektor Družbinog kolegija u Innsbrucku i Delegat Predsjednika Europske konferencije za europske centre formacije, imenovan je generalnim konzultorom i regionalnim asistentom za Srednju i Istočnu Europu. Tu je službu preuzeo 03. rujna 2012. Povezano s tim službama, bio je i Delegat patra Generala za Kolegij Germanicum-Hungaricum kao i za Russicum u Rimu (od 3. prosinca 2012).

P. Severin bio je prijazan, raspoloživ, radostan i uvijek nasmijan. Zaljubljenik u prirodu, s lakoćom je uzdizao svoje srce u zahvalu Bogu kad se nalazio u “svojim” planinama. Upravo s tih planina, Gospodin ga je pozvao k sebi. Neka počiva u miru!

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This