Preminuo p. Slavko Pavin

Objavljeno: 16. veljače 2018.

p. Slavko PavinU četvrtak 15. veljače u popodnevnim satima okrijepljen otajstvima vjere, nakon duge i teške bolesti, blago je u Gospodinu preminuo

p. Slavko PAVIN SJ.

u 80. godini života, 63. Družbe i 51. godini svećeništva.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine! Svjetlost vječna neka mu svijetli! Počivao u miru Božjemu!

P. Slavko Pavin rođen je 6. svibnja 1938. godine i mjestu Podravska Moslavina. Sakrament krštenja je primio 7. svibnja. Nakon završena četiri razreda osnovne škole u rodnom mjestu (1945.-1949.), dolazi u Zagreb gdje pohađa i završava srednju školu (1949.-1960.). U novicijat Družbe Isusove u Zagrebu stupio je 30. srpnja 1955., gdje su mu magistri bili oci Jambreković i Ivanušec. Svoje prve redovničke zavjete je položio 31. srpnja 1957. godine. Nakon završetka novicijata, studira teologiju i filozofiju na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove na Jordanovcu (Zagreb). Za svećenika ga je zaredio sluga Božji nadbiskup Franjo Kuharić 29. lipnja 1968. u Zagrebu. Nakon ređenja preuzima službu duhovnika u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati, a potom u isusovačkom malom sjemeništu na Fratrovcu u Zagrebu. Godine 1971. premješten je u Dubrovnik, gdje djeluje kao duhovnik, a zatim i prefekt u biskupijskom sjemeništu do 1973. Nakon Dubrovnika, poslan je na poslijediplomski studij iz obiteljskog pastorala (1973.-1975.) na Institut za duhovnost Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu. Nakon završetka poslijediplomskog i treće probacije, polaže zadnje zavjete 15. kolovoza 1975. u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu. Odlazi u Opatiju, gdje do 1979. vrši službu superiora i započinje intenzivnije davanje duhovnih vježbi svećenicima, redovnicima i redovnicama. Od 1979. do 1981. obavlja službu socija (tajnika) p. Provincijala, nakon čega je imenovan superiorom u Osijeku (1981.-1988.), rektorom Međubiskupijskog dječačkog sjemeništa na Šalati (1988.-1990.), duhovnikom bogoslova u Kolegiju Družbe Isusove na Jordanovcu (1990.-1992), voditeljem duhovnih vježbi na Fratrovcu (1992.-1993.), te od 1993. godine ponovno superiorom u Opatiji, gdje uskoro postaje voditelj treće probacije za isusovce. Od 1999. godine intenzivno se bavio davanjem duhovnih vježbi, napose organiziranjem i vođenjem duhovnih vježbi u svakodnevnom životu za stotine vjernika laika. U jesen 2017. godine preselio se u isusovačku kuću za starije i bolesne na Fratrovcu, gdje je i preminuo, okrijepljen svetim otajstvima. Križ bolesti tijekom zadnjih godina života nosio je strpljivo i vjernički.

Ostat će u spomenu i molitvama mnogih kao izvrstan duhovni vođa, poznavatelj ignacijevske duhovnosti te osobito kao voditelj duhovnih vježbi, kojima su se mnogi okoristili u kršćanskom napretku, svećenici, redovnice i redovnici, a napose vjernici laici.

Sprovod p. Slavka Pavina održat će se na zagrebačkom groblju Mirogoj, u ponedjeljak 19. veljače 2018. u 15:00 sati. Sveta misa zadušnica prikazat će se u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici 33 u Zagrebu u 16:30 sati, odnosno nakon sprovoda.

Autor je nekoliko knjiga: “Kršćanska duhovnost” (1978), “Ti uza me” (1999), “Sloboda za ljubav” (2002), “Vi ste svjetlo svijeta” (2004), “Božja Riječ rađa život” (2005).

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This