Preminuo p. Ljudevit (Ludwig) Pichler

Objavljeno: 10. svibnja 2017.

Ljudevit PichlerU četvrtak 11. svibnja, oko 03:30 sati, u bolničkom dijelu Rezidencije sv. Petra Canisia u Rimu, blago je u Gospodinu preminuo pater Ljudevit (Ludwig) PICHLER u 102. godini života, 83. Družbe i 72. godini svećeništva.

Najstariji član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove rodio se 05. srpnja 1915. godine u Innsbrucku (Austrija). Nakon što su mu se roditelji doselili u Bosnu i Hercegovinu prve školske godine proveo je u Prijedoru (Banjalučka biskupija) te u isusovačkom sjemeništu u Travniku. Tu se zajedno s njim školovao i njegov stariji brat Alfred Pichler, kasnije biskup banjalučki (1959-89), prethodnik mons. Komarice.

Pater Ljudevit ušao je u isusovački novicijat 01. rujna 1934. u Zagrebu. Nakon završenih studija filozofije i teologije u Hrvatsko i Italiji, za svećenika je zaređen 21. srpnja 1945. godine u Rimu. Godine 1948. poglavari ga šalju u Papinski kolegij Russicum u Rimu, gdje ostaje sve do prosinca 2011. kada se seli u bolnički dio Rezidenciju sv. Petra Canisia.

Pater Ljudevit čitav svoj svećenički vijek posvetio je glazbi i liturgiji. U Russicumu je godinama uspješno dirigirao tamošnjim zborom s kojim je snimio mnoge nosače zvukova s liturgijskim napjevima. Izdao je nekoliko knjiga o crkvenom pjevanju, posebice o slavenskoj liturgiji bizantinskog obreda. Bio je i vice-rektor Kolegija te je svesrdno pomagao i davao instrukcije studentima tog papinskog učilišta.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine! Svjetlost vječna neka mu svijetli! Počivao u miru Božjemu!

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This