Preminuo p. Ivan Macan, SJ

Objavljeno: 18. rujna 2015.

U četvrtak, 17. rujna 2015. u bolnici Rebro u Zagrebu, nakon kratke i teške bolesti, okrijepljen otajstvima vjere, u 77. godini života, 60. godini redovništva i 48. godini svećeništva, blago je u Gospodinu preminuo p. Ivan Macan, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

Sprovodni obredi bit će u ponedjeljak 21. rujna 2015. u 10.50 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj. Nakon sprovoda služit će se misa zadušnica u župnoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina, Jordanovac 110.

P. Ivan Macan rođen je 29. lipnja 1939. godine u Svetojurskom Vrhu u Hrvatskom zagorju. Srednju školu završava u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Godine 1956. stupa u Družbu Isusovu. Trogodišnji studij filozofije završava na isusovačkome Filozofskome institutu u Zagrebu, a četverogodišnji studij teologije na Sveučilištu u Innsbrucku. Tamo nastavlja studij filozofije i postiže doktorat iz filozofije 1974. godine. Vrativši se u domovinu predaje filozofske discipline na isusovačkome Filozofskom studiju u Zagrebu i od 1975. do 1981. na Visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Glavno područje istraživanja bilo mu je filozofija spoznaje, analitička filozofija te socijalna etika. Nakon uspostave Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu, 1989. godine, redovni je profesor na Fakultetu i njegov prvi dekan sve do 1995. Godine 1999. izabran je za provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove te tu službu obnaša do jeseni 2006. Od 8. rujna 2010. pa do svoje smrti vršio je službu rektora Kolegija Družbe Isusove na Jordanovcu u Zagrebu. Od 1993. bio je i član Hrvatskoga filozofskog društva, u kojemu je bio i predsjednik.  

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This