Preminuo br. Ilija Dilber, misionar u Zambiji

Objavljeno: 5. lipnja 2012.

Dana 4. lipnja u našoj zajednici na Fratrovcu preminuo je časni brat Ilija Dilber, u 87. godini života i 66. godini redovništva.

Br. Dilber rođen je u župi Brestovska kod Kiseljaka kao peto od 12 djece. Uz njega još su dvojica od njih časna braća u Družbi Isusovoj: Ivan i Stipo. Ilija je nakon ratnog iskustva i zarobljavanja od partizana g. 1946. kao časni brat primljen u Družbu Isusovu. Završivši dvogodišnji novicijat na Fratrovcu g. 1948. službovao je kao domaćin župnicima, kateheta i voditelj crkvenog pjevanja u Nartu, Čereviću, Vuki i na Mljetu. U Nadbiskupskom dječačkom sjemeništu na Šalati više godina vodi brigu o zgradama do svog odlaska u misije 1967.

Kao misionar djeluje u Zambiji gdje je osnovao i vodio građevinsku tvrtku koja je gradila misijske postaje, crkve i druge zgrade za potrebe Crkve u Zambiji. U 26 godina misijskog djelovanja sagradio je sagradio je 13 crkava, više kapelica, samostana, novicijata, sirotišta, staračkih domova, škola, dograđivao nove zgrade za bolnice, za malo i veliko sjemenište i mnoge obiteljske kuće. Narušena zdravlja vratio se 1993. g. u domovinu i živio na Fratrovcu.

Na Fratrovcu je napisao i autobiografsku knjigu “Život za druge” (1994.) te više manjih knjižica misijskog sadržaja. Osobit odjek u javnosti, četiri izdanja, imala je njegova šaljiva zbirka “Više smijeha, više zdravlja”. Marljivo je skupljao novac za misije i dopisivao se tečnim engleskim jezikom s dobročiniteljima iz cijelog svijeta. Hrvatska je televizija o njemu snimila dva dokumentarna filma i mnogo reportaža. Sa svojim bratom isusovcem Stipom Dilberom skupljao je poštanske marke od čije prodaje se i dan danas financiraju razni poduhvati zambijskih misionara.

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This