Predstavljen dnevnik p. Rudolfa Brajičića

Objavljeno: 23. ožujka 2018.

Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu priredio je znanstveni kolokvij povodom 100. obljetnice rođenja i 10. obljetnice smrti prof. dr. sc. Rudolfa Brajičića u četvrtak, 22. ožujka 2018. u fakultetskoj Velikoj dvorani „Antun Bauer”.  Tom prigodom je, uz obilježavanje 100 godina postojanja Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, predstavljena knjiga „Bog mu je bio strast. Duhovni dnevnik p. R. Brajičića (1918. – 2007.)”.

Nakon uvodnog dijela, slijedila su izlaganja „Tko je bio p. Rudolf Brajičić” (Marijan Steiner), „Mistika – iskustvo Boga” (Anto Gavrić), „Strast, mistika i duhovnost” (Ivan Koprek), „Memoria sui” i „Memoria Dei” (Anto Mišić) i „Rudolf Brajičić o ateizmu i smrti” (Ivan Šestak). Glazbene točke izveli su tenor Vinko Maroević i gosp. Šime Marasović. 

Pater Rudolf Brajičić, isusovac, bio je hrvatski filozofski pisac i teolog. Rođen je u Zenici 12. IV. 1918., a djetinjstvo je proveo u Podstrani, odakle obitelj potječe. Preminuo je u Zagrebu 13. I. 2007. Na Filozofskom institutu Družbe Isusove diplomirao filozofiju 1941., a teologiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu 1947. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu je i doktorirao teologiju 1956. godine. Bio je profesor dogmatike i filozofije na isusovačkom Filozofsko-teološkom institutu u Zagrebu i redoviti član Međunarodne papinske Marijanske akademije u Rimu. U hrvatsku teološku literaturu prvi je uveo načelo tzv. kerigmatske (vjerovjesničke) teologije, a posebnu pozornost posvećuje Kantovim sintetskim apriornim sudovima u djelu “Opravdanje čistoga uma”(1988). Glavna djela: “Čovjek” (1965), “Bog” (1966), “Vidljivi i nevidljivi svijet” (1969), “Bit i suvremenost Crkve” (1986), “Filozofski eksperiment” (1996), “Filozofija i filozofije” (1999), “Govor o Apsolutu govor je o misteriju” (2000). 

Pomozite nam obnoviti Baziliku

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše Bazilike Presvetog Srca.

Ignacijev put

Godišnjak Ignacijev put je namijenjen našim prijateljima i dostupan je u tiskanom obliku.

Svi brojevi Ignacijevog puta →

Pratite nas

Povezane objave

Preminuo p. Ivan Fuček

Preminuo p. Ivan Fuček

Dana 12. siječnja 2020., u 12:30 sati, preminuo je blago u Gospodinu hrvatski teolog i pedagog, isusovac o. Ivan Fuček, u 94. godini života, 76. godini redovništva, i 65. godini svećeništva, okrijepljen svetim sakramentima i okružen subraćom u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu.

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

Centar za integraciju izbjeglica – SOL

U Hrvatskoj su 554 osobe dobile status izbjeglice. Zahvalni na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji, oni žele naučiti hrvatski jezik, vlastitim rukama zarađivati i brinut za svoje obitelji te se s novim prijateljima nasmijati od srca. Na svom putu integracije u...

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Emaus hrvatskih skolastika u Sloveniju

Prošla su dva mjeseca od posjete slovenskih skolastika (đakona) hrvatskim skolasticima… Nakon Uskrsa, skupina skolastika se uputila na uzvratni posjet subraći u Sloveniju.Uz posjetu subraći bila je to ujedno prilika za organizirati "Emaus" - izlet u trajanju od više...

Share This